Startup

GLAMOS

Naziv proizvoda/usluge: GLAMOS

Voditelj tima: Slaven Damjanović

Opis startup-a:

Ideja povezivanja svih uređaja iz naše okoline na jednu zajedničku centralnu mrežu postoji već duže vrijeme, a oblikovala se pod nazivom "Internet of Things (IoT)". U posljednjih 5 godina je došlo do razvoja nekoliko tehnologija koje omogućuju da se ta ideja ostvari. Razvijene su tehnologije i protokoli koji omogućuju spajanje različitih uređaja na mrežu, čak i u uvjetima gdje ne postoji odgovarajuća infrastruktura. Namjera je bila omogućiti spajanje uređaja gdje nema električne energije, žične mreže, mobilne mreže, niti mogućnosti da se takvo nešto napravi bez velikih ulaganja.

Solarni paneli i novi tipovi baterija rješavanju probleme nepostojanja električne energije, kao i problem provlačenja kablova u zatvorenim prostorima. Jedna od glavnih stvari u internetu stvari je – komunikacija. U posljednjih nekoliko godina je napravljen veliki iskorak u tom području razvojem novih tehnologija – NB-IoT, LoRaWAN, Sigfox, Zigbee i dr.

Prethodno nabrojane tehnologije su isto što i WiFi, Bluetooth i mobilne mreže – protokoli za komunikaciju. Razlika između njih je u nekim svojstvima kao što su udaljenost komunikacije, potrošnja energije i brzina prijenosa podataka.

U području IoT sustava primat preuzimaju LoRaWAN i NB-IoT u integraciji rješenja pametnih gradova i pametnih sela (vodomjeri, brojila struje i plina, meteo uređaji, detektori požara i poplave, mjerenja kvalitete zraka, pametni parkinzi).

Implementacija različitih rješenja je počela, ali se pokazalo da na tržištu ne postoje rješenja i alati koji to mogu pratiti. LoRaWAN je protokol na kojem je temeljen veliki broj rješenja zbog idealnih karakteristika male potrošnje baterije i velikog dometa komunikacije.

Dogodilo nam se da nismo na tržištu mogli pronaći alat koji će nam dati prave informacije pri implementaciji rješenja, a to uključuje postojanje mreže za komunikaciju, kvalitetu te mreže i neke druge podatke. Situacija je bila da bismo došli u polje postaviti meteo postaje, a onda bi se dogodilo da postavke uređaja nisu bile prilagođene mreži. Morali bismo vraćati uređaj u laboratorij, podešavati ga i slično. Proces koji oduzima jako puno vremena i energije. Iz tog problema smo došli do rješenja – GLAMOS.

GLAMOS je alat za testiranje LoRaWAN mreža i IoT sustava. Ovo rješenje daje precizne informacije o kvaliteti mreže što u konačnici vodi prema robusnijem sustavu i manjim troškovima. Rješenje je namijenjeno ljudima koji razvijaju IoT rješenja, korisnicima tih rješenja jer ih moraju ugraditi, te onima koji postavljaju LoRaWAN mreže (telekom operateri). Rješenje se sastoji od uređaja GLAMOS Walker koji je najnapredniji takav uređaj u cijelom svijetu. Uređaj je u obliku mobitela, ima na sebi ekran i nekoliko tipki koje omogućuju navigaciju kroz izbornik samog uređaja. Upravo taj izbornik ga čini posebnim jer nudi mogućnost postavljanja svih željenih parametara brzo i jednostavno, bez potrebe za korištenjem računala, za razliku od svih konkurentskih uređaja. Ovaj sustav čini i aplikacija Walk App koja je takva jedinstvena u cijelom svijetu. Ona omogućuje prikupljanje svih podataka, njihovu vizualizaciju i analizu. U konačnici korisnicima daje informaciju o mogućim unaprjeđenjima sustava, mogućnosti ugradnje nekog senzora i slično.

Kako to praktično funkcionira? Vi kada se želite spojiti na WiFi mrežu uzmete svoj mobitel i vidite listu dostupnih WiFi mreža i jačinu signala. Ukoliko nema signala, premjestite se u drugu sobu gdje ima ili gdje je signal jači. Slično nudi i naš uređaj za LoRaWAN mrežu s tim što je postavljanje nekog senzorskog uređaja, a onda njegovo premještanje jako skupo i dugotrajno.

Druga prednost je testiranje u svrhu boljeg postavljanja baznih stanica. Bez kvalitetnog testiranja mogu biti veliki gubici u prihodima od mrežarine za telekom operatera. A sada se pojavio startup koji svoju kriptovalutu bazira na LoRaWAN mreži i postavljanju baznih stanica, te njihovoj međusobnoj komunikaciji. Upravo naše rješenje je idealno za njih jer im izravno omogućuje povećanje zarade boljim postavljanjem baznih stanica.

Plan daljnjeg razvoja GLAMOSa je u smjeru rješenja za primjenu u IoT sustavu kroz razvoj središnje aplikacije na koju će se spajati uređaji različitih proizvođača (robot usisavači, frižideri, klime, perilice i druge stvari povezane na internet)

Godina osnutka: 2019.

Naziv tvrtke: FIELD DATA j.d.o.o.

Kontakt: slaven@glamos.eu

Web: www.glamos.eu

Medijske objave:

dalmacijadanas.hr: POLJOPRIVREDA I TEHNOLOGIJA KLJUČ SU USPJEHA Upoznajte ambicioznog dobitnika GrowIT nagrade čiji proizvod osvaja američko tržište

 

Please login or register to post comments.