IT edukacije

Obzirom da je glavni problem svih lokalnih IT tvrtki nedostatak kvalitetno obučenog programerskog kadra, SD Županija je odlučila provesti višegodišnju strukturnu promjenu koja bi za rezultat imala povećanje broja školovanih programera.

Pokrenut je Edukacijski IT centar SDŽ (EDIT) za osnovne i srednje škole za suvremeno informatičko educiranje nastavnika informatike, koji su zatim u drugoj fazi edukatori suvremenih Škola programiranja (coding school) namjenjenih širokom krugu zainteresirane djece u osnovnim i srednjim školama

Želja je da se napravi popularizacija programerskog poziva, odnosno da se što je moguće većem broju djece u našoj županiji omogući pristup svijetu programiranja, kako bi onda oni koji iskažu daljnji interes mogli biti na vrijeme pravilno usmjeravani.

Takvim pristupom će se postići da već i srednjoškolci budu zanimljivi tržištu rada, a svakako da studenti koji upisuju prve godine tehničkoh fakulteta već solidno poznaju tehnike programiranja i neki od programskih jezika, rad s bazama podataka i sl.

Aktivnosti Edukacijskog IT centra SDŽ se odvijaju u 8 osnovnih i 9 srednjih škola širom Županije (Imotski,Makarska,Omiš,Sinj,Trogir,Supetar,Split,Kaštela,Solin) kako bi se pružila prilika što većem broju djece za upoznavanje s osnovama programiranja i svijeta informatike. U prvoj godini školu osnova programiranja (HTML/CSS/JavaScript) upisalo je i pohađa 480 učenika u 17 škola.

Suvremeni interaktivni nastavni materijal izradili su timovi voditelja EDIT OŠ prof. Saše Mladenovića sa PMF-a i EDIT SŠ prof. Ante Bartulovića iz III. Gimnazije skupa s članovima udruge DUMP.

Edukacija se planira povećati na još veći broj škola i učenika u slijedećoj iteraciji šk.god. 2018./19.

 

 

Dokumenti

Posljednje