Novosti

Nagrađeni najbolji radovi EDIT CodeSchool programiranja i prezentirani macroTouch i SortIT kao budući potencijalni startupovi

EasyLife, E-antikvarijat, Delicioso, Eko Dalmatinac danas su samo nazivi nekih od nagrađenih projekata polaznika Škole programiranja EDIT CodeSchool, a već sutra o njima možemo gledati, čitati i slušati kao uspješnim start-upovima, tvrtkama koje realiziraju razvojne projekte, otvaraju nova radna mjesta i Splitsko-dalmatinsku županiju pozicioniraju kao najnapredniju županiju u području ICT-a.

EDIT CodeSchool, kao najmasovnija u Hrvatskoj besplatna škola programiranja koja se organizira u sklopu projekta ICT županija, drugu godinu za redom okupila je 400 učenika viših razreda osnovnih i srednjih škola iz Imotskog, Makarske, Trogira, Sinja, Kaštela, Solina, Omiša, Supetra i Splita koji su radili projekte na temu Moja eko županija.
Završna svečanost s uručenjem nagrada najboljim radovima u tri kategorije, održana je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

U kategoriji naprednih radova srednjih škola, simbolične nagrade u vidu informatičke opreme, osvojili su projekti EasyLife (autori: Helena Elez, Ivana Kristić i Matea Šarić), E-antikvarijat (autor: Ante Prolić, Ivana Medić i Ivana Govorušić) i Delicioso (autori: Ivan Para i Laura Rebić).
Nagrađeni u kategoriji osnovnog tečaja za srednje škole su projekt Ekologija WEB  i Projekt dobri dviju grupa autora iz Prirodoslovne škole Split te projekt Eko Dalmatinac grupe autora iz III. gimnazije Split i projekt Ekologija autora Matea Stupala, polaznika gimnazije Dinka Šimunovića iz Sinja.

Aplikacija za bolje snalaženje pri odabiru fakulteta i uvjeta studiranja
Helena Elez, suautorica projekta EasyLife koji je osvojio prvo mjesto među naprednijim srednjoškolskim radovima, učenica je 3. gimnazije iz Splita i školu programiranja pohađala je i prošle godine kada je s kolegama iz škole izradila aplikaciju za bolje snalaženje studenata pri odabiru fakulteta i uvjeta studiranja. – Ove godine radili smo EasyLife je aplikaciju kojom se korisniku putem osobnih podataka koje je prethodno unio u Google FireBase i vremena vježbanja, izračunava potrošnja kalorija uz mogućnost pretrage recepata za zdravu prehranu. Putem aplikacijom također može pratiti i svoje raspoloženje tijekom dana i imati uvid u svoju “to do” listu za određeni dan. Pri izradi aplikacije koristili smo HTML, CSS framework, Javascript, Google FireBase, pojasnila je Elez dodajući kako aplikacija pruža i niz mogućnosti za dopunu novim funkcijama. U kategoriji naprednih radova osnovnih škola, nagrađen je rad grupe autora iz OŠ Žnjan-Pazdrigrad iz Splita, dok su u kategoriji osnovnog tečaja za osnovce nagrađeni radovi učenika iz OŠ Majstora Radovana (Trogir), OŠ Vjekoslava Paraća (Solin)/OŠ Pojišan (Split), OŠ Josip Pupačić (Omiš) i OŠ Žnjan-Pazdrigrad (Split).

Stranica o razvrstavanju otpada
Tibor Martinovć, učenik OŠ Majstora Radovana iz Trogira, ponosan je na osvojeno prvo mjesto među osnovnoškolcima (osnovni tečaj), tim prije, što je prošle godine bio u timu koji je osvojio drugo mjesto. – Napravili smo stranicu o razvrstavanju otpada i povezali je sa stranicama o biljkama i životinjama koje imaju status zaštićenih vrsta. Sve smo radili kroz igru i priču i bilo nam je jako zabavno, kazao je Martinović. I njegov kolega Lovre Lovrić se kroz sudjelovanje u EDIT CodeSchool školi programiranja dobro zabavio, ali i svladao novo gradivo u području koje mu je izuzetno zanimljivo i za koje drži da će mu puno koristiti u daljnjem obrazovanju.

Župan: “Prva generacija polaznika osvaja nagrade diljem Hrvatske”
Nagrade najboljima, uručio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. I on je impresioniran kreativnim, nadarenim i inovativnim učeničkim radovima. –  Ove godine preko je 400 djece sudjelovalo u natjecanju na temu Moja eko-županija, što predstavlja simbiozu budućnosti i razvoja Splitsko-dalmatinske županije. Projekt eko-županije objedinjava zaštitu okoliša, održivi razvoj i najnovije, suvremene tehnologije. Tek s vremenskim odmakom, čovjek vidi koliki uspjeh su postigli. Prva generacija polaznika EDIT škole programiranja, odnosno oni koji su nagrađeni, danas “haraju” hrvatskom i gdje god se pojave, osvajaju gotovo sve prve nagrade. To nam dokazuje da smo na pravom putu, istaknuo je župan Boban.

Brčić: “Nova radna snaga koja će pokretati startupe”
Voditelj projekta ICT županija Damir Brčić, izrazio je zadovoljstvo što je nakon četiri i pol mjeseca došao trenutak prezentacije rezultata i dodjele nagrada najboljima. – To je najveća vrijednost. To znači 400 novih programera, djece koja već sada znaju složiti web stranicu, a neka od njih i vrlo napredne aplikacije. To treba našoj županiji, to je nova radna snaga koja će pokretati startupe, otvarati nova radna mjesta i jačati tvrtke, poručio je Brčić.

Projekti s velikim razvojnim potencijalom
Na završnoj svečanosti svečanosti Škole programiranja EDIT CodeSchool, predstavljeni su nagrađeni inovativni projekti s prošlogodišnje škole: macroTouch uređaj, trenutno u finalu natjecanja Inova-mladi 2019 te pametna kanta s prepoznavanjem i sortiranjem otpada – SortIT, koja je osvojila 1. nagradu na natječaju “Ideja godine 2019” u Zagrebu u konkurenciji preko 60 prijavljenih radova iz cijele Hrvatske (
https://www.srednja.hr/ideja-godine/vijesti-ideja-godine/genijalci-iz-splita-osmislili-pametne-spremnike-otpad-pobijedili-ideji-godine-2019/).
Projekti su to s velikim razvojnim potencijalom koji su privukli interes lokalne IT zajednice, a i šire i koji će zasigurno pronaći svoj put do ciljanog tržišta.

Uz to, predstavljen i projekt e-PrirodoslovnaZbirka koji će se implementirati u III. gimnaziji kao dio oficijelnog školskog projekta Spoznaj bioraznolikost i koji pokazuje svrhu i smisao EDIT-a, a to je da kroz vrlo konkretan tečaj i program djeca nauče praktična i primjenjiva znanja i vještine, što je podloga za daljnji ulazak u svijet IT sektora.

 

Inače, projekt EDIT dio je projekta Splitsko-dalmatinske županije ICT županija (www.ictzupanija.hr) koji za cilj ima strateški razvoj ICT sektora na županijskom području.
 

O radovima EDIT CodeSchool više na poveznicama: http://edit.trema.hr/ i http://helios.com.hr/edit/2019/

Pratite na na Facebooku: https://facebook.com/ictzupanija i Instagramu: https://instagram.com/ictzupanija

Link na video stream: http://bit.ly/EDITtube

POPIS Svih nagrađenih i pohvaljenih:

EDIT Srednje Škole – osnovni tečaj /

  • HTML, CSS i osnove JS-a

Naglasak je bio na dizajniranju web stranice koristeći tekstualni editor. Dozvoljeno je bilo koristiti minimalno gotovih skripti. Upotreba kompletno gotovih rješenja (template-a) nije bila dozvoljena.

 

Rb.

Škola

Projekt

Izradili:

1.

Prirodoslovna škola Split
mentor : Antonija Burčul

Ekologija WEB

Krstulović Tina, Čondić Marija, Bartulović Frane

2.

Prirodoslovna škola Split
mentor : Antonija Burčul

Projekt dobri

Borna Čotić, Luka Katić, Ante Bošković

3.

III. gimnazija Split
mentor : Marina Kamber

Eko dalmatinac

Mia Vrdoljak i Duje Štolfa

3.

Gimnazija Dinka Šimunovića -Sinj
mentor: Helena Kodžoman

Ekologija

Mateo Stupalo

 

 

 

 

ZA ISTAKNUTI I POHVALITI:

 

SŠ Brač
mentor: Sandra Radulovski

GoGreen

Daniel i Josip Vrandečić, Duje Vlahović

 

III. Gimnazija Split
mentor: Marina Kamber

Šume

Nikolina Brkan, Boris Pavić

 

 

 

 

 

 

 

 

Za pohvaliti (najmlađi polaznik 10 god.)

 

SŠ Trogir ali dolazi iz OŠ Petar Berislavić Okrug gornji
mentor: Vjekoslava Radić

Reciklaža

Antonio Letica

 

 

EDIT Srednje Škole – napredni tečaj

Tehnologije korištene na osnovnom tečaju: Napredniji JS (klase i objekti) /CSS framework / REACT
Mentori A.Bartulović / Ivan Lukšić / Josip Bartulović /

Rb.

Projekt/ web aplikacija

Bodova

Izradili:

1.

EasyLife

65.562

Helena Elez, Ivana Kristić, Matea Sarić

2.

E - antikvarijat

60.875

Ante Prolić, Ivana Medić, Ivana Govorušić

3.

Delicioso

60.375

Ivan Parat, Laura Rebić

 

EDIT Osnovne Škole – osnovni tečaj
Prva kategorija radova predstavlja učenike koji su ove godine obuhvaćeni programom EDIT-a, a to su uglavnom učenici sedmih razreda osnovne škole.

Tehnologije korištene na osnovnom tečaju: HTML / CSS

Rb.

Projekt

Mentor

Izradili:

1.

OŠ "Majstora Radovana", Trogir

Ana Marija Sačer

Tibor Martinović
Lovre Lovrić i
Toni Bilić

2.

OŠ "Vjekoslav Parać", Solin / OŠ "Pojišan", Split

Marina Baković

Kristina Duvančić i
Laura Josipa Bešlić

3.a

OŠ "Josip Pupačić", Omiš

Branko Čatipović

Anđela Marušić
Viktor Lončar i
Antonio Škarica

3.b

OŠ "Žnjan-Pazdigrad", Split

Nataša Zvonar

Robert Leskur
Zvonimir Bilić i
Santino Fraporti

 

EDIT Osnovne Škole – napredni tečaj
Drugu kategorija radova predstavlja učenike, koji su se "vratili po još", dakle one učenike koji su prošle godine pohađali program EDIT, a ove godine su nas potakli da im pružimo i naprednija znanja (JavaScript) . Tehnologije korištene na osnovnom tečaju: JS / HTML / CSS /

Rb.

Projekt

Mentor

Izradili:

1.

OŠ "Žnjan-Pazdigrad", Split

Nataša Zvonar

Petra Mandića
Roka Smuđu
Antu Gudelja

 

 

ZA ISTAKNUTI I POHVALITI

 

 

OŠ oca Petra Perice, iz Makarske

Ana Matijašević i Slavko Šiško

Filip Ćapin,
Matej Grubišić,
Luka Dujmović i
Ivan Matej Svaguša