Novosti

Startup Europe Regatta - dvodnevni događaj i natjecanje Fintech i Blockchain startupa u Splitu 22. i 23.05.

Prvi dan 22.5. održava se Startup Riva Public Pitch što je samo po sebi izvanrednan događaj koji će se odvijati na Splitskoj rivi i sve će biti javno i dostupno svim zainteresiranima koji žele poslušati teme panela i predstavljanja selektiranih startupova. Znači svi zainteresirani mogu doći na rivu i poslušati cijeli program. 
Drugi dan 23.5. je regata u splitskom akvatoriju koji se organizira zajedno sa JK Podstrana na kojoj će sudjelovati startupovi, investitori, sponzori i partneri. Regatu će svi zainteresirani moći promatrati sa "kraja" tj.  kopna. 
Oba dana će se osim javnih događanja održavati i zatvoreni događaji samo za registrirane sudionike kako bi se ležernoj atmosferi ostvarili novi kontakti potencijalnih ulagača, partnera i startupova.
Jedan od razloga iniciranja Startup Europe Regate je i skoro predsjedanje Hrvatske Europskom Unijom u prvoj polovici 2020 kada planiramo drugo izdanje Startup Europe Reagte. 

"Želja mi je da ovaj događaj bude dio sadžaja kojim ćemo se predstaviti u sklopu predsjedanja te samim time privući pažnju na naš ekosustav kako prirodni tako i poduzetnički. Moramo isticati komparativne prednosti našeg okruženja kako bi privukli tvrtke, talente i investicije, jer se za njih svi bore, a  globalna konkurencija je nemilosrdna. Zato smatram potičući ovakve događaje pokazujemo koliko smo posebni i kreativni u odnosu  na druge", rekao je organizator Frane Šesnić.

Jedna od tema koja će se predstaviti je problem financiranja startupova u ranoj fazi, a poseban naglasak će biti stavljen na investicije koje prelaze nacionalne granice tzv. cross-border investicije za koje Europa trenutno traži načine kako ih potaknuti. Ovo je među prvim konferencijama koje će o toj temi govoriti javno, te pozvati investitore iz našeg šireg okruženja da pričaju o izazovima investiranja van nacionalnih država u kojima djeluju.

Organizator g. Šesnić nam je rekao da će intimniji i ležerniji događaj omogućit će sudionicima spontanost, temeljitiju i kvalitetniju međusobnu komunikaciju. Sam koncept je atraktivan te je već privukao značajnu pažnju iako je tek u samom početku. Zato je nagalasak stavljen na umrežavanje i komunikaciju kroz popratna događanja, te samu regatu kao glavnu atrakciju. Kada se sruše barijere u komunikaciji, kada se upozna tim tada će nastati i preduvjeti za potencijalno investiranje.

Široj javnosti na javnom pitchu na rivi predstaviti će se  za sada prijavljenih 5 startupova plus jedan domaći iz Splita, dok će ostali sudjelovanjem u popratnim događanjima imati direktan kontakt sa potencijalnim investitorima i partnerima. Dosta investitora se očekuje iz našeg srednjeeuropskog okruženja, dok se ipak najviše očekuje od domaćih investitora. Upravo ovakvim događajem želi se doslovno probiti granice i otvoriti put investicijama koje prelaze nacionalne granice. 


Domaći startup koji će se predstaviti na Rivi je splitski Distribank našeg vodećeg BlockChain aktivista i poduzetnika u Splitu - Tomislava Mamića s partnerima. Distribank je decentralizirana aplikacija koja omogućava tradicionalnim bankama i fintech poduzećima pružanje svojih usluga decentraliziranim firmama i aplikacijama. Iznimno jednostavnom integracijom Distribank aplikacije, bilo koja decentralizirana aplikacija može primati i slati uplate od korisnika u eurima i drugim fiat valutama.
Vjerujemo da će vam biti zanimljivo poslušati izlaganja startupa na Rivi, u izuzetno novom i atraktivnom području Fintech i Blockchain proizvoda.

Što se tiče opuštenijeg dijela programa, s naglaskom na networking, jedri se u akvatoriju bračkog kanala znači između Splita i Brača, te djelom ispred Podstrane. Prvi dio jedrenja će biti trening kako bi se timovi uhodali u jedriličarske vještine i strategije.Nakon trening jedrenja planirana su dva natjecateljska plova, nakon čega će biti proglašeni pobjedniciu okviru večernjeg događanja.
Pobjednički tim dobit će priliku jedriti sa nekim od investitora, ali svi registrirani sudionici imaju opciju sudjelovanja na regati.S obzirom na njihove profile biti će raspodjeliti po brodovima kako bi ostvarili što bolje umrežavanje i potencijalne koristi u budućnosti. Sudjelovanjem na ovakvim regatama ostvari se dosta kvalitetnih i dugotrajnih poslovnih kontakata, a što i jest namjera organizatora.


"S obzirom da u javnom dijelu događanja otvaramo mogućnost sudjelovanja široj publici, znači svim zainteresiranima bilo domaćim splićanima ili stranim gostima, samim time stvaramo novu ponudu kojom mozemo privući stranu publiku koju zanima ova tematika. A takvih koji žele kvalitetan, zanimljiv i aktivan odmor je sve više", poruka je organizatora g. Šesnića.

Više na linku same regate : https://startupeuroperegatta.eu/