Novosti

Natjecanje za najbolji IT poduzetnički projekt i završna svečanost

„ICT županija je ove godine pokrenula novi edukacijski program posebno prilagođen za IT poduzetnike početnike s ciljem poticanja IT poduzetništva kako bi se povećao broj lokalnih IT startupa i stvarao što veći broj novih IT proizvoda i usluga za svjetsko tržište, a time jačalo domaće gospodarstvo.“

StartIT akademija je zamišljena kao sedmotjedna aktivnost, koja je počela 2. rujna, a završava DemoDay-em 25. listopada u 11:00 sati u PICS Predinkubatoru i Coworkingu, na FESB-u (Ruđera Boškovića 32/III), - prezentiranjem svojih projekata i natjecanjem prijavljenih timova za izbor 3 najbolja te raspodjelom bogatog nagradnog fonda od 30.000,00kn.

Prijavljenih je bilo 25 timova, a za nagradu će se boriti 12 najboljih timova nakon sedam tjedana intenzivne edukacije i razvijanja projekata pod mentorskom palicom iskusnih startup mentora. Timovi će "pitch-ati" svoje projekte po 3 minute žiriju sastavljenom od iskusnih i dokazanih IT poduzetnika i vlasnika IT tvrtki sa lokalne scene.

No prije završnog dana kratki osvrt na tijek događanja za vrijeme trajanja akademije.

U dosadašnjem dijelu edukacijskog programa StartIT@PICS prošli smo prve tri faze: prijave, selekciju te edukacije održane za odabrane polaznike.

Tjedan 23.09.-27.09. bio je vrlo zahtjevan i intenzivan jer su uz pomoć glavnih vrhunskih startup mentora sa svjetskim iskustvom u izgradnji i razvoju IT startupa Lukom Sučićem (Investitor iz Aeternity Ventures fonda) i Armandom Matijevićem (Boost VC akceleratora i pokretač međunarodne VR/AR konferencije- SplitX), polaznici cijeli tjedan učili o brojnim temama s kojima su se prvi puta susreli.

Svakog dana tijekom cijelog tjedna su dobivali zadatke koje su trebali rješavati, ali su također na jutarnjem osvrtu prezentirali ostalim polaznicima što su ostvarili prethodnog dana tako da vježbaju jasnije artikulirati svoje misli, ali i da uče jedni od drugih.

Nakon intenzivnih edukacija je uslijedio tjedan samostalnog rada gdje su polaznici uz dobiveni domaći rad aktivno radili na svome projektu. Koristeći naučeno usavršavali su teme koje su između ostalih pravilno definiranje problema i rješenja, kreiranje value propositiona, izrada business model canvasa, testiranje hipoteza, istraživanje tržišta, izrada pitcha i izvori financiranja.

Kako smo se bližili kraju akademije,  razbili smo jednoličnost i još malo intenzivirali naše polaznike. Uslijedio je tjedan "Speed dating"  s timom vrhunskih StartIT mentora, svih redom najpoznatijih imena splitske IT startup scene, s vlastitim iskustvom pokretanja startupa i vođenja poduzeća.

Osam dodatnih mentora s iskazanim godinama uspješnog poslovanja na stranim tržištima i zapošljavanja na desetke zaposlenika u Splitu su : Ivan Burazin – Codeanywhere & SHIFT konferencija / Đulijano Nola- CrnoJaje.hr, GammaChef, GoHome /Dario Boras – Parklio / Ante Dagelić – GetByBus / Marko Maljković – Locastic, Litto, Tinel meetup / Vedran Jukić- Codeanywhere, MarinEye / Nino Mijač – Hotels's touch / Mario Ćubelić – Cezar.hr, TNT konferencija.

Slušajući njihove priče o samim začecima karijere i putu kroz koji su prošli, polaznici su stekli dodatno samopouzdanje i vjetar u leđa te također bili odlučni u postavljanu pitanja na koje su mentori imali živopisne i dojmljive odgovore.

No unatoč „strogih“ mentora dobre atmosfere nije nedostajalo. Pozitivni komentari su se nizali od polaznika do polaznika. Uspostavili su nova prijateljstva, družili su se te uz davanje savjeta dijelili svoja iskustva. Energija u grupi je bila odlična, mentori su pohvalili sve polaznike na motivaciji, inspiraciji i inovativnim idejama.

Tijekom finalnog dana će svi polaznici imati priliku održati „pitcheve“, prezentirati svoj napredak tijekom trajanja ovog programa. Upriličenu svečanost finalnog dana će popratiti ugledni uzvanici iz Županije, fakulteta te IT poduzetnicima uveličati ovaj događaj koji organiziramo kao jednu od mjere poticanja gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije, s naglaskom na IT sektor u okviru projekta ICT županija.