Novosti

Projekti polaznika StartIT@PICS Akademije!

O finalnome Demo danu StartIT@PICS akademije smo već pisali te i „ptičice na grani“ znaju da se od prijavljenih 25 timova u finale i priliku za Pitch izborilo njih 12. Vrijeme je da predstavimo sve finaliste i njihove projekte:
Capallble, Dr.Heart, AirTowar, ChessDoubles, Eligo, Falco Explorator, Freelancers Tools, GoToBot, RealEstate Go, SortIT, Timeout i TripSailing.

Kako su prezentirali  svoje Startup-e  obuhvaćajući sva naučena znanja i napredak u ovoj sedmotjednoj edukaciji pročitajte u kratkom rezimeu:

CAPALLBLE - Stipo Margić 

Capallble je web stranica s interaktivnom mapom za jednostavan pronalazak mjesta koja imaju adekvatan pristup za osobe s invaliditetom te informacijama kako do tih mjesta doći.
Trenutno u gradu Splitu ne postoji ni jedan jednostavan način za doći do podataka koje su lokacije dostupne za osobe s invaliditetom. Stranci te lokalno stanovništvo trebaju jednostavno i efikasno rješenje za zadani problem. 

Ta interaktivna mapa trebala bi imati sva mjesta pristupačna osobama s invaliditetom. S kolegama želim napraviti rute kako bi se izbjegle prepreke i ozljede, te povećala kvaliteta života. Na mapi bi bila sva mjesta ne samo za kolica i hodalice, nego i za mame s djecom. Nadamo se da ćemo projekt razviti 2020. godine“ - kazao je Stipo nakon što je proglašen pobjednikom ove IT akademije.

Više o projektu nahttp://capallble.com/ 

 

DR.HEART - Matej Livajić i Luka Krešo 

Dr.Heart je projekt pametnog digitalnog stetoskopa koji bi iskoristio prednosti koje pružaju digitalni uređaji nad mehaničkim (pomalo već zastarjelim stetoskopima). Omogućavao bi uklanjanje šumova i pojačanje zvuka, što može dovesti do sigurnije dijagnoze bolesti. Projekt su započeli kao studenti, s prijateljem Tinom Rašićem studentom medicine.

Naš projekt namijenjen je primarno za edukaciju, kvalitetnije znanje studenata i bolji pristup pacijentu. Mehanički stetoskop služi za slušanje šumova i zvukova pluća, srca i probavnog sustava. Kad profesor podučava o tom zvuku i kako koristiti stetoskop, studenti ne čuju ono što on čuje. S našim uređajem možemo dobiti prijenos zvuka tako da više studenata čuje što i profesor“ - kazao je Rašić.

AIRTOWAR - Marin Kovačević 

AirTowar je full luggage delivery service, odnosno - Door to gate dostava prtljage.
Marin je zamislio da rješenje izgleda kao stranica za online bookiranje. Nakon unosa podataka izvršavao bi se pick up na željenoj adresi, prtljaga bi se skladištila te u konačnici dostavila na aerodrom ili neku drugu željenu lokaciju. Glavni i trenutni cilj mu je razviti zamišljeni koncept do faze prototipa.
Na putovanjima prtljaga je uvijek uteg, a naš je posao rasteretiti vas i dostaviti prtljagu na željeno mjesto. Ako želite u London, mi ćemo preuzeti prtljagu i ona će vas dočekati na odredištu. To vrijedi za bilo koju lokaciju. Skladištenje i prijenos prtljage naš su posao“ – pojašnjava Marin, dodajući kako će u idućoj turističkoj sezoni ponuditi tu uslugu, a Split je, kaže, idealan za njezino testiranje.

Moto: We are not luggage transfer company, we are time saving company!

 

CHESSDOUBLES - Vedran Podlipec 

Uz pomoć drvenih digitalnih šahovskih tabli, dva sata, četiri ekrana i softvera koji sve povezuje, Vedran je omogućio da se šah može igrati u parovima u jednoj partiji u realnom vremenu i bez mogućnosti komunikacije među igračima. Cilj prijave na ovaj tečaj je bio steći kontakte, pronaći nove suradnike i eventualne investitore za dovršetak projekta i izradu digitalnih ploča potrebnih za igranje uživo. „Prvi u svijetu smo omogućili da se šah može igrati u parovima. Napravili smo prvi prezentacijski turnir i prvi omogućili da šah postane momčadski sport umjesto dosadašnje individualne igre. Htjeli bi kroz promociju međunarodnih turnira promovirati da šah u parovima postane standard.“ - odlučno će Vedran.
Sljedeći korak  je pokretanje crowdfunding kampanje kojom bi prikupili dodatna sredstva za organiziranje novih turnira i popularizaciju ovakve igre šaha.

Više o projektu na: http://chessdoubles.com/

 

ELIGO - Ante Tešija 

Radi se o digitaliziranom sustav naručivanja u kafićima u svrhu skraćivanja vremena čekanja i smanjenja broja konobara. Na svakom stolu bi se nalazio QR kod za skeniranje s mobitelom koji bi odveo na web aplikaciju gdje bi u 3 klika i 10 sekundi naručili željeni proizvod. „Problem dugog čekanja u velikim kafićima bi ponudio rješenje koje će uštedjeti i vrijeme i živce, a konobarima olakšati njihov posao u smislu da neće trebati dolaziti do stolova po narudžbu, a ujedno olakšati vlasnicima kafića da ne moraju tražiti dodatnu radnu snagu u sezoni.“ - pojašnjava nam  Ante dodajući kako bi aplikacija postojala samo u kafićima koji imaju preko 40 stolova i 4 zaposlena konobara. 

FALCO EXPLORATOR - Antonio Josip Šolić 

„Nudimo rješenje dronom koji nadlijetanjem minskog sumnjivog područja radarskim sustavom detektira i prikuplja podatke koje je moguće u stvarnom vremenu pregledavati na udaljenom računalu bez da je osoba stupila na sumnjivo tlo." - opisuje nam Antonio i dodaje da bi pri razminiravanju potraga bila itekako sigurnija i s nedvojbenim manjim ljudskim žrtvama. Govoreći o statistici napominje kako ovaj proizvod rješava problem za 70 zemalja svijeta u kojima je prisutno oko 100,000,000 aktivnih mina od kojih je 32,000 u Hrvatskoj, a samo u BiH ih je 6,000,000.

FREELANCERS TOOLS - Ivica Delić 

FreelancersTools projekt predstavlja jedinstvenu edukacijsku platformu za pomoć domaćim i stranim freelancerima i poduzetnicima. Krajnji cilj je da, po uspješnom završetku ovog projekta bude dostupna jedinstvena i inovativna platforma na kojoj će moći jednostavno i brzo doći do svih traženih informacija za efikasno poslovanje, pronalazak najkvalitetnijeg softvera, edukativnih materijala i bogate dokumentacije.
„U prosjeku, zaposlenici svakodnevno provode 1,8 sati u potrazi i prikupljanju informacija. Ova platforma bi ponudila lako pretraživanje i filtriranje dokumenata koji su kreirani od strane stručnjaka te bi s time drastično smanjili tu statistiku.“ - naglašava Ivica.

Više o projektu nahttps://www.freelancerstools.com/

 

GoToBot - Tomas Pinjušić 

„Servis odnosno chatBot baziran na umjetnoj inteligenciji koji automatski odgovara na upite gostiju, a uz to ima mogućnost preventivnog djelovanja na negativan doživljaj gostiju i ima mogućnost višejezičnog odgovara gostima. Nudi mogućnost upsella dodatnih sadržaja hotela, uz sve to, pruža jednu opciju analitike, odnosno, kada se sve te poruke zabilježe mogu se izvlačiti zaključci koji će na kraju doprinijeti hotelu.“ - objašnjava Tomas nadodavši kako bi se koristio u ugostiteljskoj industriji s naglaskom na hotele. Tomas je projekt prijavio zajedno sa troje kolega u timu te su prilikom prijave već započeli s izradom prototipa. 

REAL ESTATE GO - Nenad Matošević 

Real Estate Go predstavlja jedinstvenu bazu nekretnina te njihovu procjenu na tržištu. Baza omogućava lakši i provjeren odabir nekretnina za kupce, servis i logistiku agencijama.
„Problem je multipliciranje oglasa s često netočnim podacima uz djelovanje ponekad nepouzdanih agenata. Mi nudimo rješenje jedinstvene baze Real Estate Go koja bi objedinjavala i kupce i prodavatelje s ciljem njihovog kvalitetnijeg povezivanja, a ujedno i ocjenjivala radne agente.“ - ističe Nenad u svojoj prezentaciji i dodaje kako bi se uz aktivnosti vezane za aplikaciju omogućili dodatni popusti, voucheri i nagrade.

 

SortIT - Antonio Nikolić i Duje Štolfa 

Dva srednjoškolca, naša najmlađa sudionika, razvili su projekt SortIT, pametni spremnik koji samostalno razvrstava otpad te time pomaže lokalnoj samoupravi pri podizanju postotka razvrstanosti otpada, što je prijeko potrebno s obzirom na to da Europska unija kaznama regulira razvrstavanje otpada. Spremnik koristi umjetnu inteligenciju i pomoću web kamere fotografira predmet te prepoznaje vrstu ubačenog otpad.  „Imamo kantu s jednim otvorom, koji pomoću umjetne inteligencije prepoznaje ubačeni materijal kao jednu od pet kategorija: papir, metal, plastika, staklo ili ostalo. Softer je u potpunosti prilagodljiv, odnosno baza podataka se može povećati, čime će se podignuti i učinkovitost prepoznavanja” - pojašnjava nam Duje napominjući kako spremnik hardverski, pomoću pokretnih vrata, razvrstava ubačeni predmet u zasebne manje spremnike.

TIMEOUT - Jurica Šeparović i Pero Lipotić 

Timeout je aplikacija koja pruža mogućnost pronalaska i rezervacije sportskih terena za rekreativce.
„Problem koji smo uvidjeli je da je teško pronaći sportski centar jer informacija po internetu nema, nema nekog centralnog sustava gdje možete vidjeti sve centre prema svim sportovima i da vidite recenzije i komentare gdje ljudi ostavljaju svoje dojmove i općenito sportski centri ne ulažu puno u marketing.“ - objašnjava Jurica kako ništa slično ne postoji na tržištu pa nastavlja - „Rješenje je moderna web aplikacija koja grupira podatke o svim sportskim centrima i omogućuje online rezervaciju u par klikova.“  Nadodao je da uz spomenuti glavni problem koji će aplikacija rješavati, dodatno će i omogućavati  određene funkcionalnosti, kao npr. organizaciju sportskih događaja, pronalazak posljednjeg igrača... 

TRIP SAILING - Tanja Vuković 

Trip Sailing je inovativna platforma gdje korisnici u jednom kliku i potpuno online mogu bookirati i platiti jedrilicu, rutu i skipera, što je novost u nautičkoj industriji.
„Web aplikacija gdje kupac u realnom vremenu može bookirati kompletni vikend jedrenja kreiranog od strane lokalnog skipera te selektirati rutu i jedrilicu prema njihovim referencama / postavkama.“ - navodi Tanja i napominje kako kroz različite tematske rute platforma nudi jedinstven nautički doživljaj.

Više o projektu nahttps://www.tripsailing.com/
Moto: Book a yacht, route and skipper in one go!