Novosti

Održan #12 ML/AI Split : Machine Learning with C# & how to get in on Mobile


U PICS@FESB je održan zajednički meetup dvaju splitskih popularnih meetupa: ML/AI Split i MobileMonday Split sa zanimljivom temom iz područja MachineLearninga na Microsoftovoj platformi ML.NET.

Petar Kekez iz tvrtke LilCodelab je pokazao kako u C# pomoću ML.NET library-ja kreirati aplikacije sa scenarijem iz područja  Binary classification, Multiclass classification , Regression ili  Image classification na primjeru detekcije čaše ili šalice. 

Sve primjere Petar je direktno pripremao u Visual Studiu i buildao direktno pred auditorijem, koji je tako iz prve ruke mogli vidjeti kreiranje prvog projekta na temu MachineLearning iako možda nikad prije nisu imali dodira s tim područjem.
Prepun auditorij s preko 70 zainteresiranih je zanimalo kako u svojoj omiljenoj tehnologiji .NET razvijati aplikacije koje su donedavno bile najčešće razvijane u Pythonu ili JavaScriptu i za koje postoji pregršt biblioteka za rad s umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem.

Kako je Petar rekao model za strojno učenje je moguće razvijati potpuno u kodu ili pomoću ModelBuildera, što je početnicima u ovom području velika pomoć. Međutim, jednostavne modele koji se mogu pokrenuti je mogućer zaista brzo razviti i bez poznavanja MachineLearning-a. Međutim za nekakvo konkretnije rješenje ipak je potrebno poznavati osnovna teoretska znanja iz MachineLearninga kako bi se znao odabrati model koji je najpogodniji za pojedinu vrstu problema.

Nakon desktop verzije, a obzirom na MobileMonday meetup, buildana je i mobilna verzija aplikacije sa XAMARIN platformom, te pokazano funkcionranje aplikacije na mobilnom uređaju za manje od 15 minuta pisanja koda i deploy-anja.

Damir Brčić, organizator ML/AI Split je podsjetio na neka od prethodnih predavanja i radionica ML/Ai Split, gdje je prezentirana aplikacija Orange Canvas gdje je moguće korištenjem vizualnih alata isprobati točnost i prikladnost nekog modela, čak i korisnicima koji nemaju previše konkretnog iskustva s ovom materijom, a što je svakako zgodno za eksperimentiranje i bezbolan ulazak u svijet Machine Learning-a.

Kako je ML/AI Split pred ovaj meetup narastao preko 300 članova, nagrađen je 300. član - Petar Ćaleta s prigodnim poklon paketom (BT zvučnik, powerbank, USB stick, boca i prigodan ruksak), a nagradne gadgete su dobili i najaktivniji članovi koji su sudjelovali aktivno u diskusiji.

Kao i uvijek, nakon zanimljivog predavanj nastavilo se druženje uz prigodne pizze i pivo, uz upoznavanje i razmjenu ideja splitskih ljubitelja umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Cijelo predavanje za sve one koji i sami žele proći pokazane primjere i pokrenuti svoje prve ML aplikacije na novoj ML.NET platformi je dostupno na : https://youtu.be/5MSYHRfSK-g , a dijelovi atmosfere za vrijeme i nakon predavanja se mogu doživjeti putem par kratkih videa : #1: https://youtu.be/Q88uPJ5hhN0, #2: https://youtu.be/pXlnhy6YmLo, #3: https://youtu.be/UpBgqGx-6Vw

Popratne reference:
- ML.NET - https://dotnet.microsoft.com/apps/machinelearning-ai/ml-dotnet
- Custom Vision - https://www.customvision.ai/
- Model Builder - https://dotnet.micro