Novosti

Bravo naši! Splitski startupi EazyOil i eAgrar izdominirali na startup prvenstvu države

Energija, mobilnost, čista tehnologija, pametni gradovi… Sve veliki izrazi kojima se sve više ljudi danas razbacuje. No, postoje oni koji te izraze ne samo da žive, već ih i stvaraju. Jedno od najvećih startup natjecanja istočne Europe – PowerUp Challenge svake godine okuplja na stotine natjecatelja na jedno mjesto kako bi prezentirali bolju i uspješniju viziju svijeta kroz svoje proizvode. U svakoj državi se tako organizira izbor najboljih, a na ovogodišnjem izdanju zasjale su dvije splitske perjanice EazyOil i eAgrar. Valja prvo napomenuti kako se, logično, ove godine završnica održala online. No, svejedno je Split izdominirao hrvatskim startup sustavom. Naime, EazyOil je proglašen startupom godine u Hrvatskoj, a startup eAgrar je osvojio nagradu publike.

PowerUp Challenge izvrsna je prilika i da se specijalizirane kompanije mala i srednja poduzeća iz srednje i istočne Europe čiji proizvodi na polju energije, pametnih tehnologija i mobilnosti rješavaju današnje probleme pomoću tehnologije sutrašnjice, predstave investitorima.

U Hrvatskoj je ove godine u finalu sudjelovalo šest startupova koji su predstavili svoje ideje za osvajanje naslova. Samom finalu prethodile su PowerUp Bootcamp online radionice na kojima su timovima održane edukacije o razradi i unaprjeđenju poslovnog modela, intelektualnom vlasništvu te vještinama predstavljanja.

Odabrani hrvatski startup EazyOil, kojeg je prezentirao njegov pokretač Duje Roje, predstavit će se na međunarodnome velikom finalu u lipnju, gdje će se natjecati za vrijedne novčane nagrade uz mogućnost dobivanja investicija.

- Jesmo li očekivali ovaj uspjeh? Naravno da nismo. Bilo je to odlično iznenađenje kad su nas proglasili pobjednikom. Sudjelovali smo na nekoliko natjecanja, ovo je bilo prvo online natjecanje. Sve u svemu, super je prošlo – kazao je Roje pojašnjavajući što je zapravo EazyOil.

- To je automatski sustav naplate za benzinske postaje, gdje nema čekanja u redu i nema gubljenja vremena – kazao je Roje.

Sam sustav funkcionira tako da se Auto približi agregatu na benzinskoj postaji, kamera snimi registracijsku oznaku te ju poveže s korisnikom u bazi. Korisnik potom dobije ‘push’ notifikaciju koja ga pita želi li koristiti automatsku naplatu; naravno treba kliknuti „da“. Nakon toga se jednostavno utoči gorivo, a vraćanjem „pištolja“ pumpe nazad na agregat vrši se automatska naplata.

EazyOil je proizvod je četvorice entuzijasta, četvorice mladih inženjera, koji svoje vrijeme ulažu u stvaranje noviteta za olakšavanje modernog načina života.

- Ideja nam je pala na jednom druženju kada smo trebali osmisliti temu na hackathon. Kolege Filip Krišto, Matko Đipalo, Josip Balić i ja smo tako sjeli i pomislili „hej kako bi bilo da tankamo gorivo, a da ne moramo čekati u redu za naplatu“. Realizacija te ideje bila je teža, ali smo na kraju je izgurali do završetka – kazao je Roje, diplomirani inženjer elektrotehnike. Krišto je inženjer softvera, Đipalo iskusni backend web programer i ekspert za PHP, a Balić je diplomirani inženjer elektronike.

„Znamo se iz IT krugova“ kratko će, tako, komentirati Roje način kako se ovaj poker IT aseva spojio u jednu uspješnu kombinaciju. Kombinaciju kojoj je zdušno pomagala i ICT Županija koja je na vrijeme prepoznala potencijal (ne samo u EazyOilu već i u eAgraru) i omogućila momcima daljnji razvoj što networkingom, poznanstvima, što marketingom na međunarodnoj Shift konferenciji gdje je EazyOil, zahvaljujući ICT Županiji imao i svoj štand.