Novosti

Combis donirao svojeg digitalnog asistenta koronavirus stranici Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije

Pandemija COVID19 bolesti nije prva u ljudskoj povijesti. No, ipak jest prva – po nečemu. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija prije nego li je proglasila pandemiju, proglasila je – infodemiju. Kratko rečeno, radi se o dosad nezabilježenom širenju lažnih vijesti i dezinformacija glede tada relativno nepoznatog korona virusa.

Više nego ikad pokazala se valjanost one stare kako je „informacija moć“ budući da su se poput šumskog požara širile kvazi teorije, loše obavijesti i lažne vijesti. Potreba za pravovremenom, točnom, provjerenom i potvrđenom informacijom postala je enormna. I, kako je tehnologija omogućila dezinformaciju, tako je omogućila i ovo drugo Jer, znanje je prava, istinska moć, samo ako je - dostupno svima.

COVID19 je inicirao i nekoliko dobrih stvari, a jedna od njih je sigurno digitalizacija dnevnih života, zdravlja naročito. Reagirala je i hrvatska Vlada koja je unazad nekoliko dana lansirala Andriju, svog digitalnog asistenta i korisnog saveznika u borbi protiv širenja pandemije ali i dezinformacija.

Tehnologija se uistinu pokazala dobrim resursom u borbi protiv virusa, a tim projekta ICT županija Splitsko-dalmatinske županije također je uvidio tu činjenicu.
U kontaktima s lokalnim IT tvrtkama uvidio je da su mnoge tvrtke , iako i same u teškoj situaciji, voljne pomoći zajednici na način da doniraju svoj rad, odnosno softversko rješenje koje može biti od pomoći kriznim ustanovama ili građanima. Stoga je ICT županija pokrenula medijsku aktivnost na društvenim mrežama - #aktivirajse s ciljem da kanalizira te ideje prema ustanovama koje ih mogu upotrijebiti  u svom radu za opće dobro. Odziv je odličan i dok su neke inicijative u razradi, neke su se već realizirale - izjavio je Damir Brčić voditelj projekta ICT županija.

Prvo je lansirana posebna web stranica Stožera civilne zaštite - donacija tvrtke Typeqast, a od ponedjeljka je na toj lokaciji aktivan i chatbot – odnosno digitalni asistent kojeg je Županiji, odnosno Stožeru donirala tvrtka Combis, a kojeg Županija stavlja na raspolaganje svim stanovnicima.

O novom dodatku stranici i iznimno korisnom servisu pričao nam je Marko Ćorić, voditelj razvoja poslovanja za područje umjetne inteligencije i velikih skupova podataka u Combisu. Marko posljednje dvije godine radi na razvoju Combis AI portfelja, a VITA (Virtual Intelligence Technology Assistant) chatbot je jedan od tih proizvoda.

Marko Ćorić, voditelj razvoja poslovanja za područje umjetne inteligencije i velikih skupova podataka u Combisu

- Ideja da uz tehnološko rješenje pomognemo društvu u kojem poslujemo došla je veoma brzo nakon izbijanja epidemiološke situacije. Naša želja je bila ljudima pružiti osnovne informacije o koronavirusu poput simptoma, što raditi u slučaju zaraze, informacije o mjerama opreza, te najnovije podatke o broju zaraženih, ali i da ti podaci budu aktualni i iz provjerenih izvora. Chatbot smo razvili unutar tjedan dana, a implementacijom na tportalu početkom travnja, realizirao se prvi korona chatbot projekt u Hrvatskoj. Nakon toga su uslijedili drugi, kako s naše strane, tako i od strane drugih IT kompanija i jako mi je drago što svakog tjedna mogu vidjeti novosti o tehnološkim primjenama vezanim uz tematiku koronavirusa. Iskreno se nadam da će chatbot biti od velike pomoći i čitateljima stranica Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. Na projektu su, uz kolege iz Combisa, sudjelovali i naši partneri iz tvrtke Erato. Naravno, cijelo vrijeme smo imali potporu cijelog managementa. Svi mi nosimo taj dobar osjećaj kad vidimo da tehnologija uistinu pomaže i da može dati svoj doprinos.

Kako se Marko i njegov tim zadnje dvije godine vrlo aktivno bave umjetnom inteligencijom, konkretno chat botovima, VITA-i nije trebalo puno vremena da nauči sve što može o korona virusu, i da zna kako učiti još.

- U pet dana smo već bili spremni za produkciju. Bilo je tu naravno nekih izazova jer je VITA prvenstveno zamišljena kao chatbot za poslovne sustave, a ne za postavljanje na jako posjećene portale poput t-portala, gdje je prvo zaživjela, međutim i te izazove smo uspjeli uspješno riješiti – kazao nam je Ćorić.

VITA chatbot se oslanja na Microsoft Bot Framework platformu. Chat klijent je Javascript/reactjs, a backend server je Python.  Chatbot VITA svoje podatke crpi sa službene stranice Vlade koronavirus.hr te stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), zbog čega su podaci aktualni i relevantni, što je od velike važnosti.

- Najveća snaga našeg chat bota, jest to što VITA koristi NLP s podrškom za hrvatski jezik. NLP, odnosno obrada prirodnog jezika je mogućnost da chatbot "sluša" unos korisnika, obrađuje unos i uparuje konverzacijsku namjeru korisnika i odgovor koji je unaprijed programiran u chatbotu. Dakle, osnovna razlika između VITA-e i drugih chatbotova je drugačiji je pristup komuniciranju. VITA u pozadini ima sustav za obradu prirodnog jezika (s podrškom za hrvatski jezik), a to zapravo znači da mi s VITA-om možemo stvarno čavrljati, a ne se samo informirati tako što ćemo birati gumbiće na odgovore kao što su A, B ili C.

VITA, osim što komunicira s korisnicima, ujedno i uči iz te komunikacije. Naime, što se tiče učenja chatbota i generalno i vezano uz koronavirus, ono bi se moglo sažeti na sljedeći način: da biste znali pravilno odgovoriti na pitanje, treba znati točan odgovor.

- Način da chatbot nauči točne odgovore može se razlikovati - ali nažalost, ne postoji čaroban način da to učini bez ljudske pomoći, bilo da je to ručno ili automatski - pojasnio je Ćorić.

Može li se tehnologija iza ovog chatbota iskoristiti i za druge situacije?

- Od svih tehnologija prožetih umjetnom inteligencijom, chatboti su možda trenutno najfunkcionalniji i najjednostavniji za implementaciju. Zato je jedan od naših fokusa i bio chatbot. Inače, VITA je Combisov konverzacijski AI virtualni pomoćnik za automatizaciju korisničkih upita, a mi u Combisu ga trenutačno koristimo za informiranje zaposlenika, odnosno dodatno snalaženje unutar našeg intraneta. Ovisno o potrebama kompanija, uz već spomenutu pomoć za zaposlenike pri snalaženju unutar organizacije, VITA se može koristiti za razne poslovne scenarije, od unaprjeđenja korisničke službe, preko podrške korisničkim uslugama do marketinga i prodaje.

Što se interakcije korisnika i VITA-e tiče, iz nje se može očitati kako su ljudi sve više nestrpljivi.

- Ovaj mjesec smo imali više od 60 000 interakcija. Otprilike 15% su tekstualni upisi od strane korisnika, a oni zaista imaju zanimljive upite. Najzastupljeniji upiti vežu se uz tri tematike – pitanja o završetku mjera sigurnosti, odnosno kada ćemo se moći vratiti u normalan način kretanja i rada, zatim su tu upiti o predostrožnosti - kako spriječiti zarazu, kako se ponašati izvan kuće itd, dok treću grupu čine upiti onih koji su zabrinuti i muči ih neizvjesnost vezana uz koronavirus. I naravno, gotovo svatko se upusti u chitchat s VITA-om, što nam je posebno drago – zaključio je Ćorić.