Novosti

GrowIT - 'Startup Administration 101' - Europa više cijeni i ulaže u startupe koji nude jednostavna rješenja za postojeće probleme nego u "rocket science"

Sve što jedan osnivač IT startupa treba znati kada je odlučio zakoračiti u poduzetničke vode, počevši od same odluke o osnivanju tvrtke, pravnim oblicima poslovanja i troškovima,  planiranju financija, računovodstvenim i poreznim obvezama do prava intelektualnog vlasništva, bile su teme online predavanja i panel diskusije Startup Administration 101 održanog 26. travnja 2021. godine. Predavanje je organizirano u okviru novog projekta ICT županije - GrowIT programa za razvoj IT startup projekata u ranoj fazi, ali i onih zrelijih kao logičnog nastavka StartIT - IT startup akademije, odnosno platforme Digitalna Dalmacija kao centralnog mjesta okupljanja i prezentacije splitske i dalmatinske IT startup scene.

O svim aktualnim temama i pitanjima vezanima uz IT sektor, na predavanju su govorili Mario Jakovina, izvršni direktor Purexa, Filip Stipančić, partner Lean Startup Hrvatska, Goran Dautović zadužen za odnose s Vladom i politikom u tvrtki Rimac Automobili i Fran Vukina, odvjetnik i partner tvrtke Vukina & Partneri.

U pozdravnom obraćanju, voditelj projekta ICT županija Damir Brčić govorio je o ciljevima i provedbi projekta ICT županija, a u okviru njega i GrowIT-a kao nastavka StartIT - IT startup akademije te je pozvao sve zainteresirane da se prijave na natječaj GrowIT Splitsko-dalmatinske županije kojim se potencijalnim korisnicima, odnosno mladim poduzetnicima stavlja na raspolaganje 970 tisuća kuna za razvoj novih IT projekata ili digitalnih usluga. Predstavio je i platformu Digitalna Dalmacija koja prezentira i međusobno povezuje cijelu IT scenu Splita i Dalmacije. Posebno je istaknuo podatak da je od 15 timova sudionika prošlogodišnje StartIT akademije, sedam timova već izašlo s prototipom, četiri tima su ostvarila prodaju za vrijeme trajanja edukacije, a najbolja tri tima dobila su prostor u poduzetničkom inkubatoru gdje mogu razvijati svoje programe.

- Povezivanje, upoznavanje s kolegama, razmjena ideja i iskustava je najbolji i najvrjedniji segment svih naših događanja, istaknuo je Brčić.

Stipančić: Kako donijeti odluku o samozapošljavanju i o čemu posebno voditi računa?

Filip Stipančić, ujedno i moderator skupa, govorio je o samozapošljavnju kao prvom koraku ka poduzetništvu, odnosno rastu i razvoju tvrtke. Prema jednom istraživanju iz 2009. godine, ljudi se odlučuju na samozapošljavanje iz razloga samostalnosti ili promjene u poslovanju, dio njih očekuje veću zaradu, a dio ima želju da radi od doma. U samozapošljavanje se uglavnom kreće zbog tržišne prilike, potrebe i želje za samoostvarenjem.

- Kod donošenja odluke o samozapošljavanju, važne su samoprocjena karaktera, znanja i vještina potrebnih za vođenje vlastitog poslovanja, procjena tržišne prilike koja uključuje razumijevanje tržišta, potencijalnih kupaca, njihovih problema i  potreba te akcijski plan, odnosno razrađeni koraci pokretanja i razvoja poslovanja, istaknuo je Stipančić i dodao kako je važno voditi računa o kontinuiranom izvoru prihoda, kanalima distribucije proizvoda/usluga, pronalasku poslovnog modela uz minimalna kapitalna ulaganja, odabiru pravnog oblika koji zahtjeva najmanje vremena i troškova hladnog pogona, razlikovanju tržišnog vrednovanja kvalitete i izgleda proizvoda te istovremenom radu na razvoju poslovanja i vlastitih vještina, pojasnio je Stipančić.

Dautović: Startupi trebaju nuditi rješenja za postojeće probleme

Goran Dautović govorio je o startupima koji nemaju ambiciju postati novi Facebook ili Google, već rade na boljem rješenju već postojećeg problema.

- To je najsigurniji put i mislim da bi se budući startupi trebali usmjeriti upravo na taj način temeljeći svoje poslovanje na stečenom iskustvu. Upravo to je i sektor, a ne "rocket science", gdje se u Europi ulaže najviše sredstava, poručio je Dautović.

Jakovina:  Izbjegavajte velike investicije

Mario Jakovina govorio je o financijama i financiranju startupa te što osnivač budućeg startupa mora znati o načinima financiranja.

- Kod planiranja poslovanja, izbjegavajte velike investicije, odnosno stvari za koje vam treba puno kapitala. Poslovni prostor ranije unajmite nego kupite, a isto je i sa serverima, savjetuje Jakovina.

Vukina: Autorsko pravo vam nitko ne može uzeti, ali pravo na njegovo korištenje da

Fran Vukina istaknuo je kako se IT startupi susreću s problemom ugovaranja autorskog prava korištenja njihovih programa.

- Bitno je zapamtiti da vi kao autor uvijek imate svoje autorskog pravo, a imovinska prava na korištenje možete prenijeti nekom drugom i to se u pravilu prenosi ugovorom, najčešće poslodavcu. Drugo, pravo na žig, odnosno "trade mark" mora biti zaštićen u Zavodu za intelektualno vlasništvo. On mora biti drukčiji od svih koji se pojavljuju na tržištu. Treća kategorija je patent, određeno inovativno rješenje nego tehničkog problema, koji je zaštićeni materijalizirani izum na 20 godina. Četvrto je zaštićeni industrijski dizajn koji nije tehničko rješenje koji je nov i daje individualni karakter, kazao je Vukina i dodao kako u neformalno intelektualno vlasništvo spada poslovna tajna koja se u pravilu štiti ugovorom poput recepta za Coca Colu.

Tijekom panel diskusije koja je uslijedila nakon predavanja, sudionici su postavljali niz pitanja predavačima, a najviše ih se odnosilo na zaštitu autorskih prava.

Sljedeće predavanje u sklopu GrowIT-a održat će se 4. svibnja 2021. u 17 sati na live stream-u na poveznici:

https://youtu.be/_pHaWq4yT_4

Pripremite pitanja i vidimo se ponovno!