Novosti

GrowIT – vodeći hrvatski startup stručnjaci s međunarodnim iskustvom i priznanjima izabrali najbolje dalmatinske startupe

Svečanom dodjelom novčanih nagrada u iznosu od gotovo milijun kuna bespovratnih županijskih poticaja autorima najboljih 11 startup IT projekata, osam u kategoriji početnika i tri u kategoriji već oformljenih startup tvrtki, završen je prvi GrowIT natječaj u sklopu Programa poticanja IT poduzetništva na području Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) koji se realizira u okviru projekta ICT županija. Županijski natječaj na kojega je bio prijavljen 41 projekt ispunio je svoje ciljeve - dati potporu inovativnim idejama mladih IT startupovaca kako bi što prije tržištu predstavili svoje proizvode te dati vjetar u leđa onima koji razvijaju i unaprjeđuju svoje IT proizvode i traže tržišne niše, kao i sve njih povezati u sklopu novooformljenog portala Digitalna Dalmacija.

Već i sam broj prijavljenih projekata govori da stručno povjerenstvo sastavljeno od priznatih eksperata iz svijeta startupa, projekata i biznisa na domaćem i međunarodnom tržištu nije nimalo lak zadatak izabrati najbolje.

Svi oni izrazili su optimizam u pogledu kvalitete i budućnosti predstavljenih IT startup projekata, ali su njihove nadarene i inovativne autore upozorili i na prepreke koje ih mogu očekivati te načine kako ih izbjeći.

Povjerenstvo su činili Frane Šesnić (CEO, Zagrebački inovacijski centar), Jan Jilek (Adria regija), Stephanie E. Trpkov (Svjetska banka), Miro Hegedić (Lean Startup Hrvatska), Martin Bućan (Splitsko-dalmatinska županija), Filip Stipančić (Lean Startup Hrvatska), Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital), Renata Brkić (Feelsgood Capital Partners), Željko Švedić (GemBox & Test Dome) i Dejan Orešković (01 Content&technology - C3 Croatia).

Ovakvim zahtjevnim povjerenstvom sastavljenim od eminentnih stručnjaka, ne samo da su prijavljeni startupi dobili nikad veće nagrade na razini Splita i Splitsko-dalmatinske županije, nego su i dobili povratne informacije te mišljenja nekih od najpoznatijih hrvatskih imena iz startup ili capital svijeta poput Stevice Kuharskog, Frane Šesnića, ali i drugih poznatih i priznatih poduzetnika iz IT svijeta koje će im pomoći u daljnjem razvijanju svojih inovacija.

Filip Stipančić iz Lean Startup Hrvatska kazao je kako ga je ugodno iznenadila količina hardverskih projekata što smatra težim putem u svijet IT poduzetništva.

- S druge strane, sva rješenja su vrlo raznolika i inovativna, nešto što se ranije nije čulo i vidjelo i nešto što ima veliki potencijal za razvoj. Nadam se da smo im dali poticaja za razvoj i da ćemo ubuduće dobiti neke nove, velike i uspješne kompanije, kazao je Stipančić.

Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala pojasnio je kako su projekti bili u različitim fazama razvoja i nastupa na tržištu.

- S obzirom na to da se radi o timovima koji su prisutni lokalno i ono što smo vidjeli je na dosta dobroj razini.

'Međutim, ono što većini IT startupova nedostaje je vizija većeg i globalnog tržišta i što prije moraju shvatiti da tržište nisu samo Hrvatska i regija. Isto tako, važno je da se brzo kreću i da na idejama na kojima oni rade, u ovom istom trenutku na takvim istim idejama radi bar 100 timova u cijelom svijetu' - poručio je mladim IT startupovcima Kuharski.

Renata Brkić iz Feelsgood Capital Partnersa, fonda za investiranje s društvenim učinkom, odnosno fondu rizičnog kapitala ocijenila je da su startup IT projekti u okviru GrowIT natječaja pokazali puno u odnosu na svoju razvoju fazu.

- Pred njima je budućnost, a budućnost ovisi o čovjeku. Samo će ih snaga volje dići dalje. Vidjeli smo dobrih rješenja, čak dva-tri unikatna ako budu dobro vođeni, ali im je uz financijsku injekciju potrebno i puno mentorskog rada u područjima u kojima oni nisu vješti, istaknula je Brkić dodajući kako njihov fond investira u projekte koji imaju dokazani poslovni model i da nositelji razumiju ono što rade te na osnovi procjene da tim ima snagu, entuzijazam i da je sposoban iznijeti projekt u teškim uvjetima kroz duže vrijeme jer uspjeh ne dolazi preko noći.

Za kraj, važno je napomenuti kako su neki od startupa prilikom predstavljanja (pitchanja) svojih projekata zamijećeni od strane voditelja capital fondova i sigurno ih očekuje poziv za uključivanje u akcelerator Fil Rouge fonda ili razgovor za financiranje od strane fonda za investiranje s društvenim učinkom Feelsgood Capital Partnersa, kao i poziv na sudjelovanje na nekim sličnim događanjima na razini RH što nam je i bila želja - da se dalmatinska scena razvija i povezuje i šire od lokalnih okvira.

Svim našim partnerima, članovima povjerenstva i mentorima, jedno veliko hvala na sudjelovanju u ovako važnom projektu.