Novosti

Kako ulagati i štedjeti u kriprovalutama te što nam donosi Web3?

Ovogodišnja 3. međunarodna konferencija BlockSplit, posvećena kriptovalutama i Web3 tehnologiji, okupit će više od 400 sudionika, redom računalnih programera, IT stručnjaka, poduzetnika i studenata iz zemlje i cijelog svijeta. Konferencija će se u organizaciji hrvatske krovne udruge za blockchain i kriptovalute - UBIK održati od 23. do 25. svibnja 2022. godine Splitu.

Edukativni dio događanja započet će 23. svibnja organizacijom zanimljivih radionica od kojih će se dvije najatraktivnije, sudeći po renomiranim imenima predavača iz globalnog IT sektora, održati u predinkubatoru i coworking prostoru PICS@FESB  u organizaciji projekta ICT županija, inače suorganizatora ove međunarodne konferencije.

Kako ulagati i poslovati kriptovalutama, koliko je to zakonski regulirano i sigurno te postoje li mogućnosti zloporabe i krađa, sve to i ostale zanimljivosti, tema su radionice "Legal Challenges in Blockchain Space" čiji su predavači stručnjaci jednog od vodećih blokckchainova s budžetom od oko milijardu dolara - Near Fundation Legal Team (NFLT). Na radionici je u sklopu 3. međunarodne BlockSplit konferencije na programu 23. svibnja od 9:00 do 17:00 sati, o pravnim okvirima poslovanja kriptovalutama govorit će voditeljica tima za pravne poslove NFLT-a Sonja Prstec, a uz nju će zapažena izlaganja imati i njeni kolege  Cindy Lam, Mark Ery, Zana Islami, Mya Shofany, Nathan Cho i Damir Vukoja. Inače, za NFLT se očekuje da će ubrzo postati jedan od najaktivnijih investitora u startupe na području regije, odnosno Balkana.

Radionica "Legal Challenges in Blockchain Space" je namijenjena pravnicima, ali i svima onima koji već nešto rade u blockchainu ili tek planiraju raditi bilo da su osnivači tvrtki/startupa, voditelji projekata i slično. Naime, ta problematika je izuzetno aktualna zbog mogućnosti manipulacija uslijed nedovoljno razvijene, ali i u svijetu neujednačene zakonske regulative.

- Svatko od predavača na radionici će obraditi po jedan određeni segment poslovanja kriptovalutama, odnosno obradit će određenu tematiku jer blockchain u toj priči predstavlja izvjestan "nadomjestak" za naš pravosudni sustav. Primjerice, tu spada DeFi - sustav decentraliziranih financija koji se razvio kao alternativna za štednju. Bitcoin je tu ulagačka imovina kojoj vrijednost ne pada, a postoji i stablecoin kao valuta koja prati vrijednost dolara. Kriptovalute omogućavaju ljudima da umjesto u nekretnine, svoj novac ulože u bitcoine. Potom te bitcoine polože u banku kao što je Aave i izvuku stablecoin, odnosno dolare, kao da su digli kredit. Položeni  bitcoini su u tom slučaju kao hipoteka u sadašnjim bankovnim kreditima, ali puno povoljniji i brži za realizaciju, bez bankovnih zavrzlama. S druge strane, ljudi koji na taj način štede, mogu dobiti puno veću kamatnu stopu nego u bankama. Praktički, DeFi funkcionira kao banka s puno boljim kamatnim stopama i povoljnijim kreditima, pojasnio je Tomislav Mamić iz udruge UBIK.

U suorganizaciji s projektom ICT Županija, istodobno (23. 05. od 9:00 do 17:00 sati) će se održati i radionica "Intro to Web3 Design" koju će voditi Marko Prljić, Product and UX Design Lead @ Giveth and General Magic. Zanimljivo je da će se radionica održavati isključivo na hrvatskom jeziku jer je namijenjena domaćim dizajnerima u IT-u, odnosno svima onima koji dizajniraju i žele znati što ih čeka u Web3 - sasvim novom načinu za pojedince da koriste internet bez odricanja od svoje privatnosti i vrijednih podataka.

- Web3 sadrži puno novih stvari u dizajnerstvu s kojima se dizajneri ne susreću kada rade standardne aplikacije. U Web3 nije poznato ime korisnika već on ima svoj Web3 Wallet. Samim time, to sasvim drukčije funkcionira nego bilo koja druga aplikacija koja nije Web3. Na radionici će se krenuti od najjednostavnijih stvari, od uvoda koji ne bi smjeli propustiti da bi postepeno došli do kriptovaluta i stvari koje su tipične za dizajnere. To je prava stvar za sve one koji rade dizajnerski posao i željeli bi karijeru nastaviti u Web3 dizajnu, poručio je Tomislav Mamić iz udruge UBIK.

Inače, 3. međunarodnu  BlockSplit konferenciju posvećenu kriptovalutama i Web3 tehnologiji radi 15-tak mladih entuzijasta udruge UBIK i uz potporu projekta ICT županija. Dio događanja organiziran je u Hrvatskom domu, dio na splitskim Prokurativama, dio u Kazalištu lutaka dok su radionice organizirane  u PICS@FESB-u. No najvažnije od svega je činjenica da će Split ta tri dana živjeti digitalni svijet budućnosti i pozicionirati se kao mjesto susreta i razmjene iskustava u globalnom IT svijetu.