Novosti

Kreće StartIT Student - Prijave otvorene!

Novi, studentski poduzetnički projekt kojeg pokreću FESB i ICT Županija - StarIT Student - predstavljen je studentima i zainteresiranoj javnosti u utorak, 7. lipnja u FESB-ovom amfiteatru. Projekt su predstavili dr. sc. Srđan Podrug, dekan FESB-a, dr. sc. Petar Šolić, prodekan za poslovanje FESB-a, dr. sc. Ivan Marasović, izvanredni profesor na FESB-u i koordinator StartIT Student projekta te Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija.

 

Studenti će tijekom petomjesečnog sudjelovanja u StartIT Student projektu raditi u timovima koji mogu biti i multidisciplinarni jer je, prema dosadašnjim iskustvima, to najbolji način za producirati veliku količinu pozitivne energije i kreativnosti. Na tom putu imat će pomoć svojih mentora - profesora FESB-a kao stručnjaka iz određenih područja čime će dobiti kvalitetno razvijanje tehnološke strane svojih projekata, dok će im ICT županija osigurati i sudjelovanje mreže mentora, odnosno najboljih poduzetnika u području IT-a i novih tehnologija koji dolaze iz najboljih splitskih tvrtki. Svu opremu za odvijanje projekta StartIT Student osigurat će ICT Županija u predinkubatoru PICS@FESB gdje će se održavati radionice i predavanja u sklopu projekta StartIT Student.

 

Dr. sc. Srđan Podrug, dekan FESB-a izrazio je zadovoljstvo što je projekt StartIT Student komplementaran programima koje studenti uče na fakultetu te što će im profesori s kojima su inače u svakodnevnom kontaktu tijekom studija, biti mentori. Prodekan za poslovanje FESB-a dr. sc. Petar Šolić dodao je kako bi sve ono što studenti rade u okviru svojim seminarskih ili završnih radova, zahvaljujući ovom projektu, sutra moglo postati posao od kojeg se živi.

Voditelj projekta ICT županija Damir Brčić kazao je kako StartIT Student za studente FESB-a može biti tek prva stepenica jer ICT županija ima resurse i financije pratiti ih u daljnjem poslovnom razvoju sudjelovanjem najboljih na GrowIT natječaju s ukupnim fondom od milijun kuna na najbolje poduzetničke projekte proizašle iz StartIT IT startup akademije. Uz to, imat će mogućnost osiguranja prostora za rad najprije u PICS@FESB predinkubatoru i coworking prostoru, te druženja i razmjene ideja s ljudima sličnih interesa u okviru startup zajednice Digitalna Dalmacija, a uskoro i Županijskog IT centra koji se uređuje.

 

 

Ovaj projekt smo pokrenuli kako bi studente FESB-a još bolje usmjerili u poduzetničke vode jer nije dovoljno poznavati tehnologiju da bi napravili dobar proizvod za tržište.  Zato nam je cilj kroz StartIT Student pripremiti studentske timove da svoj projekt uobliče u prototip, odnosno konkretan proizvod koji rješava neki problem i kao takav ima svoje mjesto na globalnom tržištu. Zapravo, ideja je da oslobodimo kreativni poduzetnički potencijal koji čuči u studentima. To ne znači da svi moraju biti poduzetnici, ali je važno za vrijeme studiranja simulirati takvu situaciju. Neki će otkriti da im to odgovara, da imaju potencijala i da njihove zamisli mogu prerasti u ozbiljan projekt, što nam se već dogodilo. Oni čiji projekt ne može zaživjeti, naučit će napraviti prezentaciju projekta, javno ga prezentirati, osnove i principe funkcioniranja tržišta, metodologiju istraživanja tržišta i slično. Ukratko, puno iskustva koje im može pomoći poslije u životu u raznim situacijama, a iskusit će to na najjeftiniji mogući način - za vrijeme studiranja. ICT Županija i fakultet će im pomoći da to ide najkraćom mogućom putanjom, istaknuo je Brčić.

Potom je pojasnio otkud ideja za ovakvom inicijativom.

- Nedavno smo posjetili Izrael i vidjeli smo da su njihovim studentima boost bili upravo ovakvi projekti - kada su se sveučilište i profesori uključili malo više u projekte, u stvaranje inovacija i novih poduzetničkih startupova. Prilika je to za sve mlade države, a to najbolje pokazuje primjer Izraela, države s devet milijuna stanovnika, koji je danas svjetski lider u područjima startupova, health carea, cyber securityja, visokih tehnologija. To je smjer kojim se trebamo voditi - poručio je Brčić.

Projekt će trajati pet mjeseci. Zainteresirani studenti FESB-a svoje projekte mogu prijaviti već sada putem poveznice StartIT IT startup akademije, dok će to kroz nekoliko dana biti moguće učiniti i putem web stranice StartIt Student koja je u izradi. Nakon toga, 1. srpnja će biti organizirano predstavljanje projekata, potom njihova evaluacija i odabir najboljih projektnih timova. Projekt završava 1. prosinca Demo Day-om na kojem će se prezentirati svi projekti te odabrati tri najbolja koja će dobiti novčane nagrade u visini 7.000 kn, 5.000 kn i 3.000 kn i direktno sudjelovanje na StartIT IT Startup akademiji.

Studenti će tijekom petomjesečnog sudjelovanja u StartIT Student projektu raditi u timovima koji mogu biti i multidisciplinarni jer je, prema dosadašnjim iskustvima, to najbolji način za producirati veliku količinu pozitivne energije i kreativnosti. Na tom putu imat će pomoć svojih mentora - profesora FESB-a kao stručnjaka iz određenih područja čime će dobiti kvalitetno razvijanje tehnološke strane svojih projekata, dok će im ICT županija osigurati i sudjelovanje mreže tzv. spin mentora, odnosno najboljih poduzetnika u području IT-a i novih tehnologija koji dolaze iz tvrtki sa svjetskim iskustvom. Svu opremu za odvijanje projekta StartIT Student osigurat će ICT Županija u predinkubatoru PICS@FESB gdje će se održavati radionice i predavanja u sklopu projekta StartIT Student.

- Za sudjelovanje u StartIT Student projektu prijaviti se može i ideja u ranoj fazi, pa ćemo vidjeti ima li ona smisla. Nema ograničenja u tome koja razina projekta se može prijaviti. Bitno je da je to u konačnici nešto dobro što ima potencijal, poručio je Brčić.