Novosti

Medunarodno natjecanje STup! 2022.: Metabelly proglašen najboljim sveučilišnim startupom

Metabelly proglašen je „Najboljim sveučilišnim startupom 2022.“ Odnio je, naime, pobjedu na međunarodnom sveučilišnom startup natjecanju STup! 2022.

Riječ je o trećem izdanju natjecanja koje organizira Studentski poduzetnički inkubator Sveučilišta u Splitu u suradnji sa Sveučilištem u Splitu te alijansom Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), a čiji je suorganizator i ICT županija. Održalo se 17. i 18. lipnja 2022. u hibridnom modelu – na splitskom Ekonomskom fakultetu te uz video prijenos na službenoj stranici.

 

Metabelly – startup kojem je ICT županija dala „vjetar u leđa“

 

Splićanku Enu Melvan, koja stoji iza pobjedničkog startupa Metabelly, startup zajednica, ali i šira javnost upoznali su krajem 2020. godine. Tada je za svoj inovativan projekt osvojila prvu nagradu na drugom izdanju StartIT startup akademije, u organizaciji ICT županije.

Tom je prilikom otkrila kako joj je, nakon sedam ranijih godina koje je provela u istraživanju crijeva, upravo ova nagrada dala „vjetar u leđa.“ Priznala je kako do pobjede na StarIT akademiji nije imala hrabrosti upustiti se u poduzetničke vode te da prije nje, usprkos tome što je bila zaposlena u jednom startupu, o poduzetništvu nije znala puno. Otkrila je, također, da je kroz akademiju izgrađena kao osoba – zahvaljujući njoj spoznala je koliko su važni hrabrost i vjera u sebe te da je nužno prebaciti se iz znanstvenog u tržišno zanimanje.

ICT županija joj je, kao i ostalim sudionicima, osigurala mentore, a mentor Ivan Burazin (CodeAnywhere, Shif dev + AI + Money conference) bio je upravo prvi korisnik Belly iskustva prehrane, pa ju je njegova „kupovina“ primorala da riješi logistiku i fine tuning modela.

„Mene je StarIT akademija definitivno „ispalila.“ Ne samo da mi je dala strukturu kako nešto napraviti, nego su mi omogućili ured u inkubatoru te financijsku i svaku drugu podršku“, rekla je ova mlada splitska poduzetnica 2021. kada je na sljedećem izdanju akademije uskočila u ulogu žirija.

Ena Melvan, inače, diplomirala je matematiku, smjer Računarstvo i matematika na zagrebačkome Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Potom se zaposlila kao stručni suradnik na projektu u Kabinetu za bioinformatiku na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te upisala dualni doktorat Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva i Prehrambeno-biotehnološki fakultet) i Macquarie Sveučilišta u Sydneyju. U prosincu 2020. dobila je poticaje za samozapošljavanje.

Njen Metabelly, koji je danas i njen primarni posao te dio Digitalne Dalmacije – lokalne startup scene, bavi se izradom personaliziranog plana prehrane, temeljenog na analizi stanja bakterija u crijevima. Proizvod se, uz to što je fokusiran na mršavljenje, koristiti može u više aspekata te je, kako je Melvan pojasnila, namijenjen svima koji žele znati što se točno događa u njihovom tijelu. Korisnici proizvoda na temelju profila bakterija u crijevima dobiju popis prehrane, listu namirnica i suplemente koji su najbolji za njih.

 

Pregršt inovacija i vrijedne nagrade

 

U finalnom pitchu održanom drugog dana natjecanja sudjelovalo je deset timova, po dvoje najboljih iz tematskih područja u kojima su se predstavili prvoga dana: 

  1. Voicit (Španjolska) - platforma koja automatizira podatke o sastancima
  2. Barter (Poljska) - aplikacija uz koju se mogu pronaći korisni predmeti koji korisniku zatrebaju, a koje ima netko u blizini te uz koju se može i zaraditi iznajmljivanjem određenih takvih predmeta
  3. Origin (Španjolska) - foodtech startup koji pretvara alge u ukusnu hranu za ljudsku konzumaciju
  4. Evala (Hrvatska) - turistički digitalni vodič, mobilna aplikacija za kreiranje jedinstvenih turističkih tura prema konceptu storytellinga
  5. Peasy (Hrvatska) -  platforma koja olakšava parkiranje u prenapučenim gradovima te omogućava dodatni prihod privatnim vlasnicima parking mjesta
  6. Peko Produce (Kanda) - platforma za isporuku viška voća i povrća po cijenama namirnica i do 40% sniženima, čime se doprinosi borbi protiv rasipanja hrane i promiče pristup zdravoj hrani
  7. iReason (Makedonija) - nosivi uređaj za otkrivanje hipertenzije baziran na AI tehnologiji
  8. Metabelly (Hrvatska) - projekt personalizirane prehrane na temelju analize crijevnih bakterija
  9. Rueck Mal  (Njemčka) - proširenje za stolove koje ih čini elektronički podesivim po visini
  10. Hagamos Hogar (Španjolska) - online platforma za pronalazak cimera za starije osobe koje kod kuće imaju prazne sobe.

Uz Metabelly na tronu, drugo mjesto pripalo je startupu Rueck Mal, treće je osvojio Voicit.

Pobjednički startup osvojio je mjesto u austrijskom akceleratorskom programu u Salzburgu Silicon Castlesa te odlazak i prezentaciju ispred investitora na Wolves Summitu u Poljskoj. Infobip je dao posebne nagrade u svojim uslugama – podijelili su 20.000,00 $, 15.000,00 $ i 10.000,00 $ u startup kreditima startupima Peko Produce, Barter i Origin.

Predstavnik EIT Urban Mobilityja u Hrvatskoj (Invento Capital Partners) proglasio je pobjednika kategorije Mobility koji je osvojio dvomjesečni pripremni program za EIT akceleracijski program koji odabranom startupu može donijeti investiciju od 30.000 eura. Riječ je o startupu Peasy iz Splita.

 

STup! 2022. – renomirani stručnjaci, potencijalni klijenti i investitori u Splitu

 

Natjecanje je, sukladno svojem nazivu, u prvi plan stavilo studente, startupe i Split. Natjecatelji su dobili priliku unaprijediti poduzetničku kulturu, razmijeniti ideje i iskustva na međunarodnoj razini te pridobiti pažnju renomiranih stručnjaka, potencijalnih klijenata i investitora. Okupili su se, naime, lokalni i međunarodni startupi, poduzetnici, predstavnici inkubatora, akceleratora i poduzeća te investitora – koji su predstavili svoje programe namijenjene mladim inovatorima i startupima.

S druge pak strane, u samom natjecanju sudjelovali su predstavnici čak 16 zemalja - 42 startup tima s 21 sveučilišta: Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Visoko učilište Algebra (Hrvatska), Stuttgart Media University (Njemačka), Sveučilište u Malti (Malta), Sveučilište Western Brittany (Francuska), Sveučilište u Gdansku (Poljska), Sveučilište u Cadizu i Sveučilište u Malagi (Španjolska), Sveučilište u Beogradu i Sveučilište u Novom Sadu (Srbija), Sveučilište u Banja Luci (BiH), Sveučilište u Haifi (Izrael), Sveučilište svetog Ćirila i Metoda (Makedonija), McGill University (Kanada), University Sains Malaysia i Taylor's University (Malezija), Sveučilište u Manchersteru (UK), Cafoscari University Venezia (Italija), Mohanlal Sukhadia University (Indija) te Kanadski institut za tehnologiju (Albanija).

Sveučilišni startupi natjecali su se prema kategorijama u kojima djeluju: AgriTech i bioekonomija, logistika i mobilnost, energija i okolišna održivost, robotika i AI/ML, plava ekonomija, obrazovanje, financijska tehnologija, turizam te medicina i kvaliteta života.

Članovi žirija i govornici bili su iskusni stručnjaci iz svijeta poduzetništva i investicijskog menadžmenta, a stigli su kao predstavnici respektabilnih poduzetničkih institucija iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske i Hrvatske. Žiri su činili: partner u investicijskom fondu Movens Growth Equity Maciej Kraus, investicijski menadžer u Vesspuci Partners Gergely Balázs, predstavnica najveće poduzetničke konferencije u srednjoj i istočnoj Europi „Wolves Summit“ Alena Hloba, partner u investicijskom fondu Mountside Ventures Jonathan Steinberg, predstavnica MIT Enterprise Foruma CEE Tessa McIver, predstavnik investicijskog fonda Fil Rouge Capital Stevica Kuharski, vlasnik i direktor akceleratora Silicon Castles Andreas Spechtler, predstavnica Kavedon Kapitala Iva Rakovčević, direktorica poslovnih operacija u Invento Capital Partners, nacionalnom EIT Urban Mobility HUB-u za Hrvatsku Ivana Čuljak, potpredsjednica CRO STARTUP, udruženja koje okuplja hrvatski startup ekosustav, Maja Brkljačić.

 

„Ova manifestacija od velikog je značaja za našu županiju“

 

Izv.prof.dr.sc.Vinko Muštra, dekan splitskog Ekonomskog fakulteta, kazao je prvog dana natjecanja STup! 2022. kako je ponosan što su u mogućnosti organizirati ovaj iznimno važan međunarodni skup.

„STup! ima svoju tradiciju i svoju prepoznatljivost, 42 tima iz svijeta i Hrvatske pokazuju koliko su ove stvari bitne i koliko mi možemo pomoći cijeloj zajednici gradeći bolje odnose. Ekonomski fakultet dakako ovo ne bi mogao napraviti sam bez pomoći svih partnera – Županije, Grada i niza privatnih subjekata kojima se moramo zahvaliti“, istaknuo je dekan.

Splitsko-dalmatinska županija, kako je istaknuo zamjenik župana Stipe Čogelja, jedna je od prvih institucija koja je krenula sa svojim programom ICT županija, naslonjenim na tri stupa: edukaciju, zajednicu i poslovne prilike u IT sektoru.

„Drago mi je da Splitsko-dalmatinska županija, sa svim ostalim institucijama koje rade na tome da ovdje stvorimo startup ekosustav, sudjeluje na ovoj manifestaciji koja je od velikog značenja i za našu županiju s obzirom na to da dolaze naši dragi prijatelji iz SEA-EU alijanse iz cijele Europe.

Svake godine izbacimo 30 junior developera, radimo na edukaciji, umrežavanju svih naših članova, stvaramo poslovne prilike da ljudi mogu doći živjeti i raditi u Splitsko-dalmatinsku županiju, u grad Split. Gdje ćete boljega mjesta za živjeti i raditi? Svaki nas događaj tako veseli i produbljuje naša nastojanja da ovu županiju pretvorimo u IT županiju, županiju budućnosti“, poručio je Čogelja.