Novosti

Prijavite se na Ocean Hackathon 2021: korištenjem digitalnih podataka do mora kakvo želimo!

Prošle godine u Splitu po prvi put se održalo finale petog međunarodnog natjecanja Ocean Hackathona 2020. u kojem je ponosno sudjelovala ICT Županija, a pobjedu odnio splitski tim dock.me. Nakon odličnog uspjeha na velikoj završnici na kojoj je dock.me sa sustavom za napredno vezivanje u marinama i besprijekorno iskustvo na moru, u jakoj konkurenciji osvojio  treće mjesto, Sveučilište u Splitu se i ove godine odlučilo uključiti u organizaciju natjecanja.

Ocean Hackathon® je 48-satno događanje tijekom kojeg timovi imaju jedinstvenu priliku za razvoj inovativnih ideja koristeći digitalne podatke vezane uz more i obalno područje. Natjecanje će se ove godine održati od 5. do 7. studenog na 5 kontinenta i 18 gradova diljem svijeta.

Glavni organizator natjecanja je Campus mondial de la Mer Sveučilia u Brestu, a natjecanje u Splitu organiziraju Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu, ICT županija kao partner ovog događanja i sponzor nagrada za najbolje plasirane timove te Studentski poduzetnički inkubator uz potporu Europske poduzetničke mreže.

Poziv za prijavu izazova, odnosno teme koje će biti stavljene na raspolaganje natjecateljima,  trebao je biti otvoren do 6. lipnja ali je produžen do 13. lipnja. Natjecatelji mogu očekivati puno timskog rada, učenja, zabave, a najbolje očekuju i vrijedne nagrade i sudjelovanje na velikom finalu koje će se održati u prosincu 2021. (ovisno o epidemiološkoj situaciji, uživo u Brestu ili online).

Kako je bilo prošle godine možete pogledati u kratkom videu: https://www.youtube.com/watch?v=UTC4ED-7HVs&t=9s.
Više o temama prijavljenih izazova i iskustvima organizatora i pobjedničkih timova pročitajte ovdje: https://www.campusmer.fr/files/3367/OH5___dossier_de_presse___2021_01.pdf.

Što je izazov?

Izazov može biti ideja ili potreba bilo kojeg korisnika mora i obalnog područja. Također, izazov može biti i projekt koji je već u razvoju, a za koji su vam potrebne nove ekspertize i znanja koja sami ne posjedujete.

Izazov se u Ocean Hackhatonu® temelji na korištenju dostupnih digitalnih podataka. Po svom obliku digitalni podatci mogu biti: nautičke karte, fotografije, pravni aspekti i pomorska sigurnost, lokacije kablova, olupine, plutače, morske mijene, razina mora, oceanografske prognoze, onečišćenje, ekologija, fizikalno-kemijske karakteristike obalnog područja, pomorske aktivnosti.

Tko može prijaviti izazov?

Izazov mogu prijaviti sve fizičke i pravne osobe (tvrtke, znanstveno-istraživačke organizacije, visoko-obrazovne institucije, udruge, studenti...) koji imaju ideju ili problem vrijedan rješavanja, a koji je sadržajno blizak temama mora i obalnog područja. Cilj natjecanja je razvoj novih proizvoda i usluga, testiranje inovativnog koncepta i dijeljenje znanja o morima i oceanima.

Kako prijaviti izazov?

Izazov se prijavljuje putem platforme Ocean Hackathon® ispunjavanjem kratkog obrasca na engleskom jeziku. Na platformi je prvo potrebno odabrati na karti grad u kojem prijavljujete izazov: https://www.campusmer.fr/Hackathon-2021-4222-0-0-0.html nakon čega se otvara novi prozor u kojem odabirete opciju „I would like to submit a challange in Split“ nakon čega odgovarate na nekoliko kratkih pitanja kroz koja opisujete svoju ideju i aktivnosti planirane za natjecanje.

Izazovi koji će biti ponuđeni natjecateljima Ocean Hackathona® odabrat će se na temelju nekoliko kriterija:

  • povezanost s morem,
  • korištenje podataka o moru,
  • originalnost i inovativnost izazova,
  • povezanost izazova i ciljeva održivosti oceana,
  • pristankom vlasnika izazova na prisustvovanje završnom natjecanju.

Prijavitelj izazova je vlasnik izazova i tijekom prijave se obvezuje da će biti prisutan na samom natjecanju. Prijavitelj može već u fazi prijave izazova imati formiran tim ili može naglasiti koje mu ekspertize u timu nedostaju temeljem čega će se u rujnu natjecatelji prijavljivati za sudjelovanje.

Za više informacija o natjecanju kontaktirajte Ured za transfer tehnologije putem maila: info@utt.unist.hr ili pozivom: 021566 882.