Novosti

Prvi važni koraci za uspjeh izlaska startupa na strano tržište je Go-To-Market strategija i analiza tržišta

Kada je pravi trenutak za izlazak IT startup tvrtke na strano tržište, koje tržište odabrati i zašto, kako mu pristupiti te koja je razlika između B2C i B2B, neka su od najzanimljivijih pitanja na koja je odgovore dala Sanja Buterin, direktorica marketinga u Gideon Brothersu na predavanju "Marketing strategije za izlazak na strana tržišta" održanog 04. svibnja 2021. godine u SpinIT inkubatoru, u sklopu GrowIT programa za razvoj IT startup projekata od njihova osnivanja do održivosti, rasta, brendiranja  i pozicioniranja na tržištu.

Sanja Buterin, marketinška stručnjakinja s višegodišnjim iskustvom u vođenju internacionalnih marketinških timova te razvijanju internacionalnih marketinških strategija za globalne brandove poput  Valvoline, Nokia i Infobipa, kazala je kako posljednji trendovi pokazuju da sam kupac sam odradi više od 70% cijele kupnje što znači da se sam educira, traži sadržaj, čita, analizira konkurente i tek nakon toga kontaktira prodavače.

- Tih 70% je zadatak koji treba odraditi marketing koji treba biti zadužen za cijeli put kupca, od saznavanja problema i traženja rješenja do kontakta prodavača, ali i nakon toga s ciljem da korisnik postane brend ambasador. To je višnja na torti - pojasnila je Buterin.

U nastavku je govorila o marketinškim izazovima poput rasta korisničke aktivnosti , rasta brenda do povećanja prihoda. Dotaknula se i aktualnog pitanja zašto dosta startupa ne uspije.

- To je zato što nisu napravili dobru Go-To-Market strategiju i dobro analizirali tržište na koje žele izaći u smislu njegova potencijala, konkurencije, financijskih sredstava za kupnju i, konačno, odgovara li ponuda potražnji toga tržišta - istaknula je Buterin i savjetovala startupima što ranije uključenje u tim marketinškog stručnjaka, a tek nakon kompletiranja tima i ciljeva, pokretanje marketinških kampanja.

Nakon predavanja, Buterin je malim startupima s velikim ambicijama poručila da se fokusiraju i odrede prioritete.

'Nemojte pokušavati biti sve svima. Idite polako, odredite kome se obraćate, a ne "baciti mrežu" pa tko se ulovi, ulovi. Mislite, ali startajte pomalo', istaknula je Buterin.

Nakon predavanja održana je panel diskusija. Dejan Grepo, autor mobilne aplikacije Playa - Beach Finder pitao je je li marketinške aktivnosti bolje usmjeriti prema kupcu poput turističke zajednice ili krajnjem korisniku koji će koristiti aplikaciju na svom mobitelu?

- Tu je najvažnije definiranje Go-To-Market strategije, a potom market strategije. Treba osigurati da je kupac svjestan vrijednosti proizvoda, a s druge strane, ako se cilja na krajnjeg kupca, to bi značilo bacanje "široke mreže" koja zahtijeva jako puno novca. Stoga je bitno kreirati sadržaj, distribuirati ga i usmjeriti se na "organski" rast prije "bacanja mreže"- odgovorila mu je Buterin.

Skup koji je prenošen i online moderirao je Miro Hegedić iz Lean Startup Croatia, a o GrowIT programu govorio je voditelj projekta ICT županija Damir Brčić.

- GrowIT program je program nastavka poticanja IT poduzetništva u našoj županiji i gradu Splitu i dio je projekta ICT županija kojim u našoj županiji želimo posebno razvijati IT sektor. Da je to moguće, dobar su nam primjer sve naše etablirane tvrtke koje uspješno posluju.  Kako bi im što više pomogli, kroz projekt ICT županija osmislili smo tri stupa: edukacijske aktivnosti (besplatna škola primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool), Community Program (organizacija i partnerstvo brojnih konferencija i meetup-ova) i business dio gdje radimo na izgradnji startup zajednice u Splitu. Posljednja u nizu je portal Digitalna Dalmacija kao jedinstveno mjesto okupljanja startup zajednice u Splitu i županiji. Sam GrowIt je prirodni nastavak StartIT - IT startup akademije -  programa stvaranja novih startupa na osnovi ideja i projekata pojedinaca i timova od kojih je sedam već otvorilo svoje tvrtke i dobilo prostore u SpinIT inkubatoru - kazao je Brčić dodajući kako Splitsko-dalmatinska županija i financijski potiče razvoj i rast IT poduzetništva.