Novosti

Savjeti dalmatinskih startupa kako pokrenuti svoj vlastiti posao na "Faks up your start-up" panelu na ASPIRI

Pokretanje vlastitog startupa kao poduzetničkog projekta veliki je i izazovan korak za sve mlade IT stručnjake koji imaju svoj inovativan projekt, ali on dolazi tek na kraju, nakon mjeseci ili godina razrađivanja ideje do rada na vlastitom proizvodu, istraživanja tržišta i rješavanja niza nepredviđenih barijera i problema koji su se ispriječili na tom putu.

Poduzetništvo zahtijeva predanost, ono je način života, pristupa nekom problemu i njegovom rješavanju i upravo zbog toga mladi budući poduzetnici ne moraju žuriti s osnivanjem tvrtke jer će taj čin doći sam po sebi, kada se poslože sve kockice i kada ih netko zapita: "Daj mi broj svog žiro računa, želim kupiti tvoj proizvod".

To bi ukratko bio rezime, odnosno glavne poruke žive i zanimljive panel rasprave "Faks up your start-up" koju je organizirala Visoka škola Aspira u suradnji s ICT županijom i na kojoj su o svojim prvim poduzetničkim koracima i iskustvima kako pokrenuti svoj vlastiti posao govorili članovi IT startup zajednice Digitalna Dalmacija: Zlatko Kovačić (Dot Your Spot), Slaven Damjanović (GLAMOS/eAgrar), Hrvoje Mihovilović (Helm Order Monitor) i Dejan Grepo (Plaja - Beach Finder). U raspravi su sudjelovali i dekan Aspire Alen Jerkunica, prodekan za organizaciju i razvoj Mario Buble te voditelj projekta ICT županija Damir Brčić

U uvodnom izlaganju Damir Brčić predstavio je sve segmente i ciljeve projekta ICT županija i IT startup zajednice Digitalna Dalmacija istaknuvši kako je za uspješan startup važno poznavati stvaran problem i na njegovom rješenju raditi educiranjem na StartIT startup akademiji te umrežavanjem, suradnjom i dolascima na meetup konferencije gdje se otvara mogućnost upoznavanja više ljudi i sklapanja korisnih poznanstava.

- Nemojte se opterećivati pitanjima otvaranja svoje tvrtke. Snaći ćete se i doći će moment kada ćete ju otvoriti. Do tada se koncentrirajte na svoj proizvod i razvoj svoje ideje, poručio je studentima i budućim IT poduzetnicima Brčić.

Prodekan za organizaciju i razvoj Aspire, Mario Buble upozorio je kako na poduzetničkom putu postoje brojne barijere koje se mogu prevladati samo osoba za cilj ima postati samostalna, realizirati se i profit ostaviti na posljednjem mjestu.

- Smisao poduzetništva je samozapošljavanje u kontekstu mikro tvrtke gdje si sam svoj gazda i kreator i gdje samostalno preuzimaš rizike i nagrade, kazao je Buble.

Prema riječima Slavena Damjanovića, autora aplikacija GLAMOS i eAgrar, poduzetništvo je način života, odnosno pristupa izbjegavanju i rješavanju problema.

- Dolazak do kupaca je najteži dio pothvata kada želite napraviti nešto što je samoodrživo. Uživam u svom poslu, ali na kraju moram platiti račune i plaće zaposlenima. To je ključ svega. Nisu to samo inovacije. Da bi mogli poslovati morate imati ideju koja će biti dovoljno drukčija od one koja već postoji na tržištu i da to što ste zamislili nekome treba, da postoji interes tržišta. Uzaludno je pokušati stvorit potrebu tamo gdje je nema i to je greška mnogih startupa. Treba pratiti i prilagođavati se potrebama korisnika i to donosi zaradu. Na tom principu smo rasli godinu dana bez marketinga. Znanje investiramo u proizvod i nudimo ga kroz naš proizvod. Ne postoji jedinstven odgovor kako doći do kupca, ali treba slušati kupca, proizvod prilagoditi tome i pokazati da to što vi radite njima može olakšati život. To mi radimo sa svojim korisnicima kojima prilagođavamo i komunikaciju. Aiza toga stoji istraživanje tržišta jer sve što vam padne na pamet, postoji u svijetu, ali je pitanje postoji li ovdje. Tržište treba istražiti, provesti dane na internetu, poslušati tuđa iskustva. To su stvari koje čine poduzetništvo. Dosta toga možete proći kroz StartIT startup akademiju, a potom dolazi sam razvoj, dolazak do kupaca i zarada kao šećer na kraju. Početni dio je jako bitan i mnogi startupi ne uspiju jer ne postave dobre temelje od početka, savjetovao je buduće mlade poduzetnike Damjanović.

Važnost StartIT akademije, edukacijsko projekta ICT županije, istaknuo je i Zlatko Kovačić, autor projekta Dot Your Spot.

- S idejom sam krenuo prije četiri godine, a pravi "boom" je krenuo u posljednjih godinu dana nakon što sam pohađao StartIT startup akademiju. Tada je osnovana tvrtka koja trenutno broji 15 zaposlenika, kazao je Kovačić.

Hrvoje Mihovilović, profesionalni pomorac i autor projekta Helm Order Monitor također je istaknuo važnost StartIT akademije na svom uspješnom poduzetničkom putu.

- To je dobra stvar jer je to način da se povežete sljudima koji isto misle kao i vi. Jer kad dođete do faze da netko nešto uloži, gleda kakav tim imate. Sami ćete teško nešto napraviti. Gledajte naći tim i povezati se. Bez toga ne ide, kazao je Mihovilović.

Dejan Grepo, autor apliakcije Plaja - Beach Finder za mlade buduće IT poduzetnike imao je kratak savjet:

- Za poduzetništvo je jako bitno navečer legnete i ujutro se budite s tom idejom. Vjeruj u sebe i drugi će početi vjerovati u tebe. Morate vjerovati u ono što radite. Treba biti uporan i živjeti s tom idejom i sve će se riješiti.

Na studentsko pitanje o ulagačima i državnim poticajima, Slaven Damjanović je kazao kako smatra da se ulaganja države itekako vrate toj istoj državi ako tvrtka poveća svoje prihode.

- Ako novca ima, trebalo bi ga ravnomjernije rasporediti, dati malim tvrtkama. Hoće li Rimac automobili dobiti 120 ili 150 tisuća eura, dalo bi se razglabati, ali netko je procijenio da će to ulaganje donijeti puno više. Također, poslovnih anđela je jako malo i posljednjih 5-6 godina jako je mali broj bio takvih ulaganja, posebno iz Hrvatske u Hrvatsku, ali se zato pojavljuju neki inozemni fondovi kao ulagači u hrvatske tvrtke. Ideju vam nitko neće kupiti jer ona sama ništa ili jako malo vrijedi. Osobno, nisam upoznao nikoga tko radi nešto toliko inovativno da bi netko uložio u njegovu ideju u samom početku. Većina će uložiti kad već imate nešto jer taj početni dio je najskuplji i najneizvjesniji, zaključio je Damjanović i dodao kako je uvijek lakši poduzetnički put ukoliko za "suputnika" uspijete pronaći partnera, odnosno komplementarnu osobu te da je za početnike najbolje krenuti s paušalnim obrtom koji ima najniže izdatke, pa se poslije prebaciti na tvrtku kad se posao razvije i prihodi povećaju.