Novosti

Sedam studentskih poduzetničkih projekata kreće u edukaciju StartIT Student

Startao je projekt StartIT Student! Prvo predstavljanje sedam prijavljenih timova, odnosno studentskih poduzetničkih projekata, održano je u PICS@FESB predinkubatoru i coworking prostoru. StartIT Student organiziran je u suradnji projekta ICT županija i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) s ciljem pomoći studentima u realizaciji svojih poduzetničkih ideja kako bi ih uspješno pretvorili u proizvod spreman za tržište.

Na uvodnom predstavljanju - kick off-u - sedam studentskih timova predstavilo je svoje projekte: Evala, Growi - platforma za povezivanje influencera i klijenata, Kontrola parkinga, BlueEnergy, Navigacija u zračnoj luci, developAAR i BuSTtracker. Svi oni će tijekom petomjesečne edukacije imati priliku uz pomoć mentora, uspješnih poduzetnika iz svijeta IT businessa, izraditi vlastiti MVP, odnosno prototip za tržište. Pohađat će radionice, edukacije/predavanja i sudjelovati na meetupima startup zajednice Digitalna Dalmacija koja kao lokalna IT scena djeluje u okviru projekta ICT županija. Uz to, naučit će kako izraditi poslovni plan i istraživanje tržišta, imati priliku povezati se (networking) s drugim studentima istih ili sličnih interesa.

Kroz predavanja i praktične vježbe, studentski timovi će naučiti osnove pokretanja poduzeća, „lean“ koncept, startup mindset, internacionalizaciju i skalabilnost poslovanja te učiti metode za validaciju poslovnih ideja. Potom slijedi izrada poslovnih modela, kreiranje USP-a (unique sales propositiona), strukturiranje go-to-market modela, učenje prezentacijskih i prodajnih vještina, izrada pitch decka i pitcha, definiranje MVP-a, priprema za izradu mockupa te priprema za financiranje projekata.

Projekt završava Demo Day-om na kojem će se prezentirati svi projekti te odabrati tri najbolja koja će dobiti novčane nagrade u visini 7.000 kn, 5.000 kn i 3.000 kn i direktno sudjelovanje na StartIT IT Startup akademiji.

Ivan Marasović, voditelj projekta StartIT Student na FESB-u zadovoljan je prvim predstavljanjem studentskih timova i njihovih budućih projekata.

- Uvodno predstavljanje je prošlo vrlo zanimljivo. Imamo sedam prijavljenih timova s interesantnim idejama što  je za početak više nego dobro. Cilj nam je da ovaj projekt zaživi i postane dugoročno održiv ne samo na FESB-u, nego i na drugim fakultetima čiji su studenti već iskazali interes. Posebno nas raduje što neki od timova već imaju mentore, istaknuo je Marasović.

S prvog predstavljanja studentskih timova i projekata, mladi sudionici također dijele pozitivne dojmove. Projekt StartIT student im je veliki oslonac od kojeg očekuju puno pomoći u segmentu pripreme za poduzetništvo i tržište. Drago im je da će konačno imati nekoga tko će ih usmjeravati u poslovnim vodama jer bez obzira što imaju ideje koje mogu promijeniti svijet, nemaju nikakvog iskustva s tržištem.

Voditelj projekta ICT županija Damir Brčić istaknuo je da je StartIT Student priprema za StartIT akademiju, odnosno da im tu usvojena znanja mogu pomoći u daljnjoj edukaciji ili samostalnom nastavku rada.

- Ovdje ćete imati priliku usvojiti praktična znanja koja su važna svakome tko ima imalo sklonosti za poduzetništvo. Mi ćemo vam u tome pomoći i nakon ovog tečaja bit ćete načisto s time možete li i želite li ići  poduzetništvo ili ne. Ukoliko imate sklonosti i dobar projekt, imat ćete mogućnosti dalje ga razvijati, poručio je Brčić i studente uputio u detalje edukacija koje će proći i elemente koje njihovi projekti moraju zadovoljiti.

StartIT Student za studente FESB-a može biti tek prva stepenica jer ICT županija ima resurse i financije pratiti ih u daljnjem poslovnom razvoju sudjelovanjem najboljih na GrowIT natječaju s ukupnim fondom od milijun kuna na najbolje poduzetničke projekte proizašle iz StartIT IT startup akademije. Uz to, imat će mogućnost osiguranja prostora za rad najprije u PICS@FESB predinkubatoru i coworking prostoru, te druženja i razmjene ideja s ljudima sličnih interesa u okviru startup zajednice Digitalna Dalmacija, a uskoro i Županijskog IT centra koji je u fazi uređenja.