Novosti

Što vam donosi EDIT Graphic Design START tečaj? Doznajte iz prve ruke; ovo je iskustvo jednog prošlogodišnjeg polaznika

Prijave za EDIT Graphic Design Start su doslovno planule. Tako je otprilike najlakše opisati ponedjeljak ujutro. U samo dva sata i nešto sitno minuta, kvota od 60 mjesta je bila popunjena prijavama najbržih budućih polaznika.

Svi sudionici su mailom obaviješteni, a u razgovoru s njima doznali smo kako su se neki navili budilice rano ujutro i spremno čekali stisnuti „prijavi se” na stranicama ICT Županije. Jer, besplatno znanje, naročito stručno preneseno danas je izuzetna rijetkost. Još kada se radi o znanju koje je traženo na tržištu rada...

I oni koji su se na vrijeme prijavili učinit će baš to – postat će primamljiviji poslodavcima iz branše koja je uvijek zapošljavala i koja će tako nastaviti u budućnosti.

U ponedjeljak počinje njihovo osmotjedno putovanje kroz Affinity Designer i Affinity Photo kroz koje će ih voditi Nikolina Jerković, grafička dizajnerica s višegodišnjim iskustvom u struci, vlasnica Llano agencije, koja iza sebe ima već nekoliko uspješno održanih radionica grafičkog dizajna.Lokacija je svima dobro znana - Predinkubatorski IT centar Splitsko-dalmatinske županije, odnosno PICS@FESB. Sve ovo ne događa se slučajno već je dio, sad već višegodišnjih, aktivnosti koje provodi ICT županija s ciljem da konkretnim mjerama potakne značajniji razvoj IT i srodnih sektora u našem Gradu i Županiji.

Edukacije koje provodi u EDIT - edukacijskom IT centru SDŽ, od EDIT CodeSchool - škole programiranja za 600 djece širem županije, StartIT akademije - škole poduzetništva, tečaja Internet marketinga, ML/AI meetupa na temu umjetne inteligencije i drugih... , a sve pod motom "Znanje dostupno svima".

Koliko je ovakav tečaj bio potreban, govori ogroman interes, ali i najrazličitiji profili i trenutna zanimanja prijavljenih; od akademskih slikara (!), urednika TV kuće, učiteljica, dr. prehrambene tehnologije, inženjer,magistra matematike, dipl. ekonomist, grafički urednik, mag. turizma,…

Komentari prijavljenih polaznika oslikavaju suštinu onog što program želi ponuditi građanima:

"Na svom poslu često trebam kreirati jednostavna vizualna rješenja. Često mi to predstavlja problem jer imam ideju kako bi to trebalo izgledati a nemam znanje da sama kreiram idejno rješenje ",

"Ugodno me iznenadilo da se održava ovaj tečaj. U trenutku kada proučavam koje škole nude obuku i cijene tečaja raduje me mogućnost da se kroz besplatni tečaj upoznam s osnovama kako bi mi bilo lakše odrediti u kojem se smjeru dalje usavršavati",

"Zanima me grafički dizajn. Želim naučiti nešto novo. Mislim da bi bila dobra u tome. Završila sam za zrakoplovnog tehničara ali ne mislim se time baviti, te bi mi ovo došlo idealno kao novi početak u nečemu što me zanima",

" Trenutno u poslu a i u budućim poslovnim planovima imam potrebu za kreativno prikazati neku temu ili izraditi plakat za određeno istraživanje pa bi mi ovakva edukacija izvrsno došla. A i tko zna u kojem smjeru me ovo može odvesti...”

 

Ovo su samo neki od komentara prijavljenih, a gdje ih otprilike EDIT GD može odvesti najbolje je doznati iz – prve ruke, od prošlogodišnjeg polaznika tečaja, dvadesetogodišnjeg Mateja Kožice, studenta računarstva na splitskom FESB-u.
Mateja inače primarno zanima programiranje ali je on dobar primjer kako grafički dizajn dotiče brojne struke, pa tako i ovu.

- Nekakvog specijalnog znanja prije nisam imao. Poznavao sam tek osnove Photoshopa i dizajna, ali htio sam naučiti to od osobe koja zna više od mene.
Kakva su bila očekivanja? Želio sam popuniti "rupe" u znanju. I, mogu reći da su bile ispunjene. Naravno to dugujem i činjenici kako nisam izostao ni sa jednog predavanja, što posebno savjetujem svim budućim polaznicima – kazao je Kožica koji je u osam tjedana trajanja tečaja naučio baratati Affinity Designer i Affinity Photo programima.

- Najviše sam naučio uređivanje fotografija, a posebno mi se svidjela izrada loga, vizitki kao i finalno realiziranje dizajna kutije sa kozmetiku. Dakle, primjeri su praktični. Radi se o nečemu što je primjenjivo odmah u praksi i svakodnevici.
Ja sam osobno odmah po završetku tečaja uspješno dizajnirao jedan plakat, logo i naslovnicu dokumentacije – kazao je Matej koji Affinty programima daje vrlo visoku ocjenu, a posebno je pohvalio mentoricu Nikolinu Jerković.

- Odlična, uvijek je bila spremna pomoći i objasnila je sve o dizajnu što bi svaki početnik trebao znati.

Matej sa stečenim znanjem i iskustvom budućim polaznicima poručuje kako su dvije stvari najvažnije.

- Treba biti redovit i jednostavno pustiti mašti na volju. Isplati se. Smatram kako je u Hrvatskoj potreba za grafičkim dizajnerima velika. No, moramo poraditi na mentalitetu budući da je ovdje dovoljno dobro nešto što izgleda loše ili se jednostavno smatra kako dizajn nije bitan. Dok je, zapravo, baš dizajn ono prvo što privuče kupce – zaključio je Matej.

Za promjenu mentaliteta, očito, potrebna je kritična masa, a ona se stvara znanjem dostupnim svima. EDIT Graphic Design Start korak je u pravom smjeru.

Dodatni kvalitet ovom projektu daju partneri projekta - renomirane splitske IT tvrtke s jakim dizajn timom: Netmedia s Pavlom Sviličićem i Locastic s Markom Maljkovićem i njegovim timom. 
Oni će polaznicima održati prigodno predavanje i prenijeti praktične savjete potencijalnim budućim dizajnerima, ali i biti članovi žirija za ocjenu najboljih radova na kraju 8-tjednih radionica.

Zahvala našim partnerima koji su uvijek na raspolaganju i podupiru lokalnu IT zajednicu :

i