Novosti

'Taj san o digitalnom znanju, da bi mog'o sjati, i naša kaplja pomaže ga tkati'

Taj san u slapu, da bi mog'o sjati,
i moja kaplja pomaže ga tkati.


Točnije, da parafraziramo legendarnu pjesmu Dobriše Cesarića usudit ćemo se kazati i „naša kaplja pomaže ga tkati“. Jer – ponosni smo!

Tako smo se osjećali kada smo vidjeli zadnje istraživanje Eurostata prema kojem su mlade Hrvatice i Hrvati prvi u Europi po digitalnim vještinama. Štoviše, naše mlade snage iza sebe ostavile su mnogo naprednije zemlje poput Islanda i Finske.

Kako istraživanje kaže, Hrvatska ima najveći udio pojedinaca u dobnoj skupini od 16 do 24 godine s razvijenim digitalnim vještinama. Njih čak 97 posto. Iza naše mladosti, naše budućnosti su Estonci, Litvanci i Nizozemci s 93 posto.
Investitor i poduzetnik Nenad Bakić je bio prvi koji se s dobrom viješću pohvalio i raširio je medijskim prostorom. U svom statusu kojeg su prenijeli svi izjavio je da „ako je nešto budućnost, ako je nešto vrijedno – ovo je vrijedno.“. On je prije šest godina pokrenuo Croatian Makers jedan od najvećih izvannastavnih STEM programa u Europi i ovom je prigodom kazao kako je „šumi bilo potrebno vremena da nikne“.

Čestitamo Bakiću, ali i svima ostalima koji odvajaju od svojeg slobodnog vremena kako bi predavanjem i prenošenjem znanja koje apsolutno mora biti dostupno svima udaraju put boljoj budućnosti ne samo naše djece već i njihove djece.
Zato smo i mi ponosni. EDIT CodeSchool je naš mali obol ovom rezultatu. Možda se nekima neće činiti puno, drugima će, pak, značiti sve. Nije ni bitno. Dajemo sve od sebe i nastavit ćemo davati, kako mi iz ICT Županije tako i svi profesori, škole i učenici s kojima surađujemo. 

Zato se toplo nadamo, dapače, uvjereni smo, kako ćemo i u budućnosti u ovakvim istraživanjima  nastaviti zauzimati visoka mjesta.
Svatko treba samo dati svoj obol.

Svoju kap koja čini slap znanja. Znanja dostupnog svima!